Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Dit mag niet in de wc of gootsteen
alle vochtige doekjes (billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig wc-papier) luiers. tampons. maandverband.
Billendoekjes in WC
Waarom billendoekjes niet in WC? Ondanks het feit dat billendoekjes doorspoelbaar zijn, betekent het niet dat het goed is. Het doorspoelen kan namelijk verstoppingen van je leidingen veroorzaken en dat wil je echt niet.
Is een doorspoelbaar vochtig doekje te vergelijken met gewoon toiletpapier? Ja, beide zijn gemaakt van op cellulose gebaseerde materialen en kunnen worden doorgespoeld zonder dat het toilet of de riolering verstopt.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Stichting Rioned raadt aan alle doekjes in een prullenbakje te doen en niet door de wc te spoelen. Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden.
Waarom vochtige doekjes vermijden
In de meeste vochtige babydoekjes zit parfum wat de tere babyhuid irriteert. In vochtige babydoekjes zitten allergenen en parabenen die allerlei allergieën en huidirritaties veroorzaken. In de doekjes zitten te veel bewaarmiddelen waaronder fenoxyethanol.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Er zijn maar 3 dingen die in het toilet horen. De drie P's: plas, poep en (wc-)papier. Dus geen doekjes, geen tampons, geen inbrenghulzen en zeker geen maandverband.
Je maandverband of tampon doorspoelen doe je niet omdat de kans groot is dat dat de leidingen verstopt.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Waarom zou je vochtig toiletpapier gebruiken? Veel mensen voelen zich niet altijd even fris nadat ze naar het toilet zijn geweest om daar een grote boodschap te doen. Vochtig toiletpapier geeft je de zekerheid van een heerlijk schoon, gehydrateerd en hygiënisch gevoel.
Het Amsterdamse Waternet laat zien dat het doorspoelen van haren grote problemen veroorzaakt.
Zo zijn volgens de Consumentenbond Huggies Pure, Jumbo vochtige doekjes, WaterWipes babydoekjes, Kruidvat Waterdoekjes Baby Pure of Bambo Nature Wet Wipes vrij van schadelijke stoffen. Ook deze merken kan je vaak in combinatie met luiers kopen, zo heb je steeds een volledig pakket om voor propere billetjes te zorgen.
Het keukenpapier is een volgende.” Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
Wat zit er in billendoekjes? Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
Gebruik vooral een product waar je je prettig bij voelt. Spoel menstruatieproducten nooit door de WC. Dit verstopt het riool. Gebruikte wegwerptampons en –maandverband horen bij het restafval.
Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.
Als je klaar bent, verpak je de gebruikte applicator in een papieren zakdoek of wat toiletpapier en gooi je alles in de afvalbak. Bij gebruikte tampons doe je hetzelfde, in wat papier wikkelen en in de afvalbak gooien.
Het gemiddelde aantal billendoekjes dat verbruikt wordt is zo'n 10 (per kind) per dag. Da's dus een pak in de week, en wanneer je kijkt naar de doekjes die enigszins fijn zijn voor babybillen, kom je uit op een flink bedrag.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Ik doe alles gewoon in de afvalbak of in de douche. Als je het regelmatig kaal houdt zoals ik, is dat trouwens zo weinig dat het ook niet in het doucheputje blijft zitten. Ik doe de badkamerdeur op slot en doe het dan in de douche, na afloop spoel ik het weer weg.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.