Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Ziggo Safe Online is daarom ontwikkeld door F-Secure, een gerenommeerd securitybedrijf. Met F-Secure haal je 's werelds beste beveiliging in huis voor al je apparaten en waarborg je je online privacy.
Apple (iPhone en iPad) geven bij verbinding met de Ziggo modem/router een melding van zwakke beveiliging: WPA/WPA2 (TKIP) wordt niet als veilig beschouwd. Stel WPA2 (AES) of WPA3 in als encryptieniveau.
Veilige en onveilige versleuteling
WEP-encryptie, een oude technologie die eenvoudig te kraken is (risicovol). WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig). WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken.
Geen van de modemrouters die Ziggo levert, ondersteunt momenteel WPA3. Alleen door Ziggo zelf geleverde modems worden geactiveerd, je kunt (nog) geen zelf aangeschaft modem laten activeren. Je kunt wel een eigen router gebruiken, modem gaat inderdaad (nog) niet.
WPA3 activeer je op je FRITZ!Box onder 'Wi-Fi > Beveiliging', waar je vervolgens de Wi-Fi-modus 'WPA2 + WPA3' instelt. Vanaf nu kunnen Wi-Fi-apparaten zich met WPA2 of WPA3 aanmelden. Deze zogenaamde 'transition mode (overgangsmodus)' zorgt dus voor de nodige compatibiliteit.
WPA beveiliging instellen
Afhankelijk van uw mogelijkheden kiest u voor WPA of WPA2 bij de beveiliging (ook wel encryption) op uw router. Hoe u dat precies doet kunt u lezen in de handleiding van uw router. De meeste routers zijn te benaderen via 192.168.1.1 maar dit kan bij uw model anders zijn.
Waar vind ik de netwerksleutel van het wifi-netwerk? Aan de onderkant van de wifi-modem of router zit een sticker. Op deze sticker staat de naam (SSID, de technische naam van een draadloze verbinding) en het wachtwoord van de draadloze verbinding.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Ziggo heeft geen firewall tussen internet en ziggo netwerk staan. En dan bedoel ik een firewall die volgens abuse listing een lijst IP adressen blokkeert. Dit betekend voor de Ziggo klanten dat de bekende abuse ip adressen van waaruit gehackt wordt en die internationaal bekend zijn niet geblokkeerd worden.
Zwakke beveiligingsinstellingen die u beter kunt vermijden op uw router. Maak geen netwerken aan die gebruikmaken van oudere, achterhaalde beveiligingsprotocollen en maak geen verbinding met dergelijke netwerken.
Je gebruikt het op Windows, Mac, Android en iOS. Het is een compleet pakket voor iedereen.
F-Secure SAFE is de bekroonde internetbeveiligingoplossing die geschikt is voor alle apparaten. In 2020 heeft SAFE de BEST PROTECTION prijs van AV-TEST ontvangen. SAFE biedt bescherming tegen virussen, trojaanse paarden en ransomware. Tevens beschermt het je tijdens het online shoppen en bankieren.
Safe Online is makkelijk te installeren via Mijn Ziggo. Met Safe Online bescherm je gratis één apparaat met de beste internetbeveiliging van F-Secure. De filters van Safe Online controleren je mail automatisch op virussen en spyware. En zorgen dat je veilig online surft, shopt en bankiert.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
Veilige wifi
Je draadloze internetverbinding (wifi) is door Ziggo beveiligd met een uniek wachtwoord. Je kunt natuurlijk voor de zekerheid een eigen wifi-wachtwoord kiezen. Het is niet zeker dat de draadloze internetverbinding (wifi) beveiligd is met een wachtwoord. Controleer dit zo snel mogelijk.
U vraagt zich nog af of routers kunnen worden gehackt? Wie over voldoende tijd en middelen beschikt, kan elk apparaat hacken. Doeltreffende internetbeveiliging heeft dan ook tot taak ervoor te zorgen dat hacken zo moeilijk en tijdrovend mogelijk is.
SSID en beveiligingssleutel identificeren
Deze informatie is opgeslagen in de draadloze router en kan worden opgevraagd met een computer die met de draadloze router is verbonden. De precieze methode voor het opvragen van informatie uit de router verschilt per routerfabrikant. Meestal gebruikt u hiervoor een webbrowser.
Nee, alleen bij Wi-Fi modellen wordt er om een wachtwoord gevraagd, als je hier een apparaat mee wilt verbinding. Bij niet-Wi-Fi modellen, wordt nooit om een dergelijke netwerksleutel gevraagd.
WPA3 WiFi-netwerken
Bij WPA2 konden hackers nog relatief eenvoudig inbreken op het WiFi-netwerk en vervolgens het netwerkverkeer uitlezen. Bij WPA3 is dit niet meer het geval, dankzij nieuwe functies die WiFi-beveiliging vereenvoudigen en robuustere authenticatie mogelijk maken.
WPA-PSK (AES) - onveilig: Dit is het oudere WPA wireless protocol met de modernere AES encryptie. Apparaten die AES ondersteunen zullen vrijwel altijd ook WPA-2 ondersteunen. Kies dus liever WPA2-AES. WPA2-PSK (TKIP) - onveilig: Dit gebruikt de modernere WPA2 standaard met oudere TKIP versleuteling.
WEP staat voor Wired Equivalent Privacy, and WPA staat voor Wireless Protected Access. WPA2 is de tweede versie van de WPA-standaard. Het gebruik van enige versleuteling is altijd beter dan geen, maar WEP is de minst veilige van deze standaarden; gebruik deze niet als u het kunt vermijden.