Sinds 2016 ben je als verhuurder verantwoordelijk voor het betalen van de OZB-belasting (Onroerendezaakbelasting). De rest van de belastingen worden doorbelast aan de bewoner (huurder) van het gehuurde, mits dit ook zo is opgenomen in de huurovereenkomst (en op de aanslag; gebruikersdeel).
Dit zijn er best wat, namelijk rioolheffing- en afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en onroerendezaakbelasting, ook wel ozb genoemd. De ozb is alleen voor de woningbezitter, dus de verhuurder. Huurders hoeven deze belasting sinds 2006 niet meer te betalen.
Soms vraagt een verhuurder extra kosten als u een huurcontract tekent. Voorbeelden van kosten die verhuurders mogen vragen zijn onder andere: een waarborgsom (borg), overnamekosten, bemiddelingskosten en verhuurkosten.
Dit zijn bijvoorbeeld gas, water, elektriciteit, verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke delen, onderhoudskosten van de lift, onderhoudspersoneel voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen, … Lasten zijn de belastingen en retributies die aan openbare overheden moeten worden betaald.
In principe betaalt een huurder van een woning geen OZB, omdat de OZB in de vorm van eigenarenbelasting voor de rekening van de verhuurder is. Het kan echter zo zijn dat de verhuurder indirect de OZB doorberekent in de huurprijs.
Kosten die door de huurder gemaakt worden in de gemene ruimte, zoals het licht in de traphal, het verbruik van de lift of het gebruik van water in een gemeenschappelijke bergruimte, kunnen doorgerekend worden aan de huurder. De verhuurder hoeft dit zelfs niet te specificeren in het huurcontract.
Ozb betalen
Bent u de eigenaar en de gebruiker (huurder)? Dan moet u meestal 2 keer de ozb betalen. Wie op 1 januari van het jaar eigenaar of gebruiker is van het bedrijfspand, betaalt de ozb voor het hele jaar.
Verhuurders mogen geen 'administratiekosten', 'contractkosten' of 'sleutelgeld' in rekening brengen. Op basis van deze uitleg van de Hoge Raad zal het verhuurders niet zijn toegestaan om 'administratiekosten', 'contractkosten' of 'sleutelgeld' in rekening te brengen, behoudens bijzondere omstandigheden.
De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen die kosten bij de verhuurder terecht. Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken.
Kleine huurherstellingskosten zijn voor de huurder. Als uit het onderhoud blijkt dat er grotere kosten gemaakt moeten worden om de ketel reglementair te krijgen of zelfs te vervangen, dan is dat voor rekening van de verhuurder.
Een verhuurder van een woning heeft eigenlijk drie hoofdverplichtingen die dagelijks moeten worden uitgevoerd. De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen.
De huurder staat in voor de kosten van het gebruik van de woning: nieuwe batterijen voor de rookmelders, reparatie van lekkende kranen, onderhoud van de centrale verwarming, tuinonderhoud … De huurder betaalt maandelijks de huurprijs die in het contract werd vastgelegd.
Herstellingen tijdens de huurperiode en schilderwerken bij einde huur zijn ten laste van de verhuurder bij normale slijtage (bv. door ouderdom). Schilderen bij verlaten huurwoning is ten laste van de huurder als er sprake is van schade zoals krassen, vlekken, moeilijk overschilderbare kleuren.
De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.
Ik verhuur mijn huis of een deel als ik zelf weg ben. Dan betaalt u inkomstenbelasting over de huur die u krijgt. Niet over het hele huurbedrag, maar over 70% daarvan. In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u het hele huurbedrag aan.
Als je een eigen koophuis hebt, kun je niet onder gemeentelijke belastingen uit. Een deel van het werk dat de gemeente verricht, betalen zij met de belastinginkomsten. Je kunt daarbij denken aan allerlei soorten belasting. Denk aan onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en rioolheffing.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
Wanneer je een huurovereenkomst afsluit, dient de woning in goede staat te zijn gebracht door de verhuurder. Daaronder vallen dus ook deftig geschilderde muren. Wanneer je een appartement of woning huurt, is het schilderwerk (in principe) al in orde.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
Op dit moment mag de verhuurder jou nog steeds niet vragen naar je etnische oorsprong, nationaliteit, burgerlijke staat, of een uittreksel uit het strafregister. Wil hij toch meer weten over jouw gezondheidssituatie? Dat kan als jijzelf schriftelijk toestemming verleent, of wanneer die informatie echt ter zake doet.
Hoe hoog mogen servicekosten zijn? Voor servicekosten geldt geen maximum. Hoeveel je kwijt bent aan deze kosten kan per kamer, appartement of woonhuis sterk verschillen. Soms gaat het om een paar tientjes, maar het bedrag kan ook oplopen tot ruim boven de honderd euro.
De inflatie van december 2021 tot december 2022 was 9,7%. De loonontwikkeling in die periode was 3,1%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in het kalenderjaar 2023 maximaal (3,1% + 1 =) 4,1% in de vrije sector.
De huurders zijn verantwoordelijk voor het betalen van de Watersysteemheffing Ingezetenen en de Zuiveringsheffing. De verhuurder/eigenaar is verantwoordelijk voor het betalen van de Watersysteemheffing Gebouwd.
De inkomsten uit onroerende goederen moeten worden aangegeven door: de eigenaar. de bezitter.
Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Dit is bijvoorbeeld het buitenschilderwerk, onderhoud van installaties voor gas, water, licht en technische voorzieningen. Op de website van de Rijksoverheid is een compleet overzicht te vinden.