Beste dekkende beits – Cetabever Tuinschuur & Tuinhuisbeits
Dan raden we deze Cetabever Tuinschuur- en Tuinhuisbeits aan. Deze beits beschermt het hout van je schuur, tuinhuis of buitenmeubelen tegen uv-stralen, regen en wind, en geeft deze items bovendien een stijlvolle look.
Je kunt ervoor kiezen om je schutting te beitsen in een mooie transparante kleur zodat de kleur van je hout beter naar voren komt. Denk dan aan blank (kleurloos), lichtbruin, donkerbruin. Ook kun je ervoor kiezen om de schutting in een meer trendy kleur te beitsen zoals White wash, Groen of Antraciet.
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Welke beits je nodig hebt, hangt onder andere af van het type klus. CetaBever biedt bijvoorbeeld aparte buitenbeits voor schuttingen, tuinmeubelen, tuinhuisjes, etc. Buitenbeitsen zijn geschikt voor weersinvloeden, zoals zon en regen. Dat maakt ze specifiek geschikt voor buiten.
Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren. Breng er een tweede laag op aan, voor een uitstekende bescherming tegen de verschillende invloeden van het weer. Tip: gaat het om onbehandeld hout? Werk dan in 3 lagen, waarmee je de beste bescherming creëert.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Nu snel die tweede laag aanbrengen en klaar is Kees! Dit is een valkuil waar veel klussers intrappen. Beits heeft tijd nodig om te drogen en op het blik lees je precies hoe lang dit duurt. Dit kan uiteenlopen van 4 tot zelfs wel 24 uur.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
35 verschillende kleuren beits
Deze kleuren variëren van diepzwart tot paars. De diepzwarte is de enige volledig dekkende beits, de overige kleuren zijn semi-transparant. In onderstaande afbeelding kunt u zien wat het effect is van verschillende lagen beits.
Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt.
1: Sikkens Cetol BL Decor. Sikkens Cetol BL Decor is de beste vernis/transparante beits en transparante houtafwerking. Deze lak voorziet je houten meubels van een krasvaste beschermlaag. Dit product is daarnaast te gebruiken voor deuren, wandbetimmeringen en plafonds.
De dekkende beits is bedoelt voor hout dat niet afgesloten kan worden met een normale lakverf. Toch ziet het er hetzelfde uit als een normale lakverf, het is echter een ademend systeem. Houtdelen die sneller vochtig worden omdat bijvoorbeeld maar 1 kant behandeld is met verf zijn dus erg gevoelig voor vocht.
Absoluut niet! Gelukkig niet! Als een oude verflaag in goede staat is mag je dat rustig achterwege laten, Bij een glanzende lak- of verflaag is het voldoende om na het ontvetten even de glans eraf te schuren. Maak het jezelf dus niet moeilijk door onnodig alle lak of verf er af te schuren.
Het beitsen van een tuinhuisje is niet moeilijk, maar er is wel een goede voorbereiding nodig. Zo is het erg belangrijk dat u het hout eerst schoonmaakt en dat u groenaanslag, vet en stof verwijdert.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Beits over beits
Het hout grof opschuren zodat de biofinish en oilfinish goed in het hout kunnen trekken. Wanneer er een dekkende beits op het hout zit kan het zijn dat de houtstructuur niet goed zichtbaar wordt. Meer wegschuren van de oude beitslaag is dan het devies.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Beitsen in de regen is zeer af te raden. Aangezien het doel van de beits is om weersinvloeden buiten te houden, kan de beits beter niet vermengd worden met de regen zelf. Zorg er dus altijd voor dat het hout droog is voor en tijdens het beitsen.
Voor een optimaal resultaat kan je het hout, wanneer het helemaal uitgedroogd is, licht opschuren in de nerfrichting. Maak de schutting vervolgens weer stof- en vetvrij (stap 4) alvorens je de nieuwe laag beits aanbrengt. Let op dat je de tuinbeits niet aanbrengt wanneer het kouder dan 10 graden is.
Door geïmpregneerd hout te beitsen wordt het beter beschermd tegen vocht en bovendien blijft uw tuinhek of schutting er langer mooi uitzien. Bovendien is beits minder dekkend dan verf, waardoor de houtnerf beter zichtbaar blijft. Bij geïmpregneerd hout beitsen blijft dus de natuurlijke uitstraling behouden.
Het lijkt misschien dubbelop, omdat impregneren ook al een vorm van hout behandelen is. Maar we raden het wel aan. Door geïmpregneerd hout te beitsen voorkom je namelijk vergrijzing en houd je het hout langer mooi. Bovendien kun je met beits met een transparante of dekkende kleur het hout een andere uitstraling geven.