Spinnen, luizen, muggen en kevers, een gemiddelde woning heeft er wel meer dan 100! En mocht u denken dat het in een nette woning beter is, niets is minder waar. Het maakt namelijk niet uit hoe schoon uw huis, overal zitten beestjes. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
In de natuur komen heel veel kleine beestjes voor. Je vindt ze in de grond, onder bladeren, op planten en bomen en in de lucht. Voorbeelden van kleine beestjes zijn regenwormen, duizendpoten, insecten, pissebedden, spinnen en slakken. Kleine beestjes zijn heel belangrijk.
Stofluizen zijn kleine insecten tot maximaal 4 mm lang. Hun kleur is wit, grijs of donkerbruin. De eieren zijn tot 0,5 mm lang en ovaalvormig. Sommige soorten zijn gevleugeld, andere beschikken slechts over vleugelstompjes of hebben in het geheel geen vleugels.
Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Huisstofmijten zijn zogenaamde 'geleedpotigen', wat betekent dat ze 8 poten hebben. Ze zien eruit als kleine spinnetjes. Huisstofmijt kun je met het blote oog nooit herkennen: het diertje is slechts zo'n 0,3 mm groot. Daar heb je dus een microscoop bij nodig.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
Nimfen zijn één tot vijf millimeter groot en zijn vrijwel helemaal doorzichtig. Zuigen ze bloed, dan worden ze vuurrood. Nimfen vervellen meerdere malen voor ze volwassen worden, maar hun velletjes zijn pas goed zichtbaar op een donkere ondergrond.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.
Hoe kun je bedwantsen krijgen? Je komt aan bedwantsen door in een besmette kamer te logeren. De beestjes in bed kruipen op een gegeven moment ook ongezien in koffers. Eenmaal thuis pak je je bagage uit en verspreidt de bedmijt zich langzaam naar allerlei ruimtes, maar vooral naar kamers waar bedden staan.
Ze bijten, zuigen bloed, wat zorgt voor huiduitslag en jeukende bultjes. Vermoed jij bedwantsen in je slaapkamer? Kom dan meteen in actie. Bedwantsen gaan namelijk niet uit zichzelf weg, maar planten zich juist razendsnel voort.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Kun je bedwantsen zien? Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
Onweersvliegjes staan meer bekend onder de naam trips (meervoud: tripsen). Het gaat hier om smalle insecten met vleugels die nauwelijks zichtbaar zijn. Ondanks dat onweersvliegjes vleugels hebben kunnen ze niet echt vliegen. Ze laten zich door de wind en thermiek meedrijven.
Bestrijding. De beste bestrijding bestaat uit het weren van deze insecten. Eventueel aanwezige exemplaren in huis kunt u met behulp van een stofzuiger wegvangen. Een bestrijding met biociden (=bestrijdingsmiddelen) is overbodig, vaak zinloos en ongewenst.