Een lithium accu heeft dus veruit de langste levensduur. Deze kan je hierdoor dus vaker gebruiken dan de andere accu's.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu.
De allerbeste prestaties worden echter geleverd door de drie lithiumbatterijen die we getest hebben. Deze batterijen van Ansmann, Philips en Varta leveren alle meer dan 1,3 Wh, waarbij de Ansmann Extreme Lithium met 1,56 Wh de hoogste score liet noteren.
Lithiumbatterijen zijn bij uitstek geschikt voor apparaten die een hoog piekvermogen vragen. Bijvoorbeeld professionele fotoapparatuur of radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen zijn juist heel geschikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken, zoals klokken en afstandsbedieningen.
AA batterijen die langer meegaan zijn de alkaline AA batterijen.
In een rookmelder gaan 9V lithium batterijen wel tot 10 jaar mee. Gebruikt u een alkaline 9V batterij in uw rookmelder dan is de gemiddelde levensduur ongeveer maar 2 jaar, daarom is het zeer handig hiervoor een 10 jarige lithium batterij voor te gebruiken.
Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo'n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder. En dat is snel verdiend! Onafhankelijke testinstanties tonen aan dat merken zoals Varta en Conrad Energy dezelfde kwaliteit leveren.
Alkaline batterijen kunnen ongeveer 4-6 jaar bewaard worden, lithium batterijen 8-10 jaar en hoorbatterijen ongeveer 3-4 jaar.
Lithiumbatterijen, in staaf- of knopvorm, hebben dit probleem niet omdat zij een organisch, neutraal elektrolyt bevatten dat enkel lichtjes irriterend kan zijn bij contact. Bovendien zullen lithiumbatterijen niet makkelijk lekken. Lekkende batterijen geven geen risico op intoxicatie met zware metalen of lithium.
Het is daarnaast belangrijk om de accu alleen met een daarvoor geschikte lader op te laden. Om de levensduur te verhogen is het ook belangrijk de accu met 50% capaciteit op te bergen. Leg deze dus nooit volledig opgeladen of ontladen weg. De gemiddelde levensduur van een lithium accu is ongeveer 3 jaar.
Als batterijen niet gebruikt worden verliezen ze na verloop van tijd stilaan hun energie. Maar het is dus niet nodig om 'vervallen' batterijen af te danken. Je kan ze eerst opgebruiken en later, wanneer ze leeg zijn, samen met je andere lege batterijen naar een inzamelpunt brengen.
Brandmelders met AA/AAA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Brandmelders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Levensduur: hoe lang gaat de accu in een elektrisch voertuig mee? Volgens experts gaat het batterijpakket onder normale omstandigheden tussen de 10 en 20 jaar mee, voor dit vervangen dient te worden.
VARTA LONGLIFE-batterijen zijn ideaal voor de apparaten in ons dagelijks leven die weinig, maar wel continue energie verbruiken gedurende een lange periode, zoals horloges, afstandsbedieningen of draadloze telefoons. Ze leveren lage hoeveelheden energie over een lange periode.
Lekkage voorkomen
De beste manier om lekkage van Alkalinebatterijen te voorkomen is andere batterijen te gebruiken. Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
Wat voor lithium accu's op dit moment nog een nadeel lijkt, is de prijs. Lithium accu's zijn namelijk aanzienlijk duurder dan loodzuuraccu's. Dit merk je als gebruiker echter alleen bij de aanschaf. Lithium accu's gaan namelijk veel langer mee dan loodzuuraccu's.
Er zijn twee varianten: lithium batterijen en lithium-ion batterijen. Een lithium-ion batterij is oplaadbaar, de reguliere lithium batterij niet. Let op, voor een lithium-ion batterij heb je een aparte oplader nodig.
Duracell Rechargeable AAA 750mAh batterijen kunt u tot 100 keer opladen. Ze zijn geschikt voor apparaten die regelmatig gebruikt worden, zoals een draadloze muis of een babyfoon. Ze blijven maximaal 12 maanden opgeladen, indien niet gebruikt. Bovendien gaan Duracell-batterijen ten minste 3 jaar mee.
De Duracell Simply-batterijen bieden de bekende Duracell energie, prestaties en betrouwbaarheid, tegen een betaalbare prijs. Ze zijn ideaal voor veel van de apparaten die u dagelijks thuis gebruikt.
De beste temperatuur
Ca. 15 tot 17 graden Celsius is de beste temperatuur, zoals in de kelder. Bovendien moet je batterijen ook op een droge plek bewaren. Condensvorming − zoals in de koelkast − kan de batterij beschadigen.
Bosch accu's zijn van zeer hoge kwaliteit (vergelijkbaar met Duracell en Varta) onderhoudsvrij, gevuld, geladen en direct gebruiksklaar. Door de Extreem hoge kwaliteit heeft de Bosch meer power, langere levensduur en is daardoor nog betrouwbaarder.
De geteste modellen van Ansmann, Philips en Varta presteren het beste van alle geteste batterijen in deze test. Nadeel is echter de stevige prijs, want je betaalt voor deze batterijen gemiddeld ruim 2 euro per stuk. Alkalines zijn dan ook een prijsgunstigere keuze.
VARTA (afkorting van Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren) is een Duits bedrijf, opgericht in 1904. Het bedrijf fabriceert batterijen voor de consument en industrie.