Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.
►EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven. Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig.
De streepjescode
Vrijwel alle verpakte producten die in Nederland en België in de schappen liggen hebben een GTIN-13-code, dus een reeks van dertien cijfers. De internationale standaardiseringsorganisatie GS1 heeft een coördinerende functie en geeft codes uit aan fabrikanten die een nieuw product op de markt brengen.
Inmiddels zijn er meer dan twintig soorten streepjescodes. Er zijn codes met alleen streepjes, codes met streepjes en getallen, codes met slechts twee type lijnen (dik en dun), maar ook codes met wel vier lijndikten.
Dit is zo'n streepjescode. De eerste twee cijfers, de 8 en 7, staan voor het land waarvan het product afkomstig is. De acht en zeven staan voor Nederland. Dan volgen er 5 cijfers die staan voor het bedrijf waar een product vandaan komt: De bedrijfscode.
De meest gebruikte barcode bestaat uit 13 cijfers. Van deze dertien cijfers zijn de eerste drie cijfers de landcode van de uitgevende GS1 organisatie. Het laatste getal is altijd een controlecijfer. Dan blijven er 9 cijfers over.
De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 54 (vb. 541448823456789125). EAN staat voor European Article Numbering. Leveranciers en distributienetbeheerders gebruiken deze codes om leveringspunten voor elektriciteit of gas te identificeren.
Tweedimensionale barcode (2D-barcode)
De tweedimensionale barcode, ook wel Datamatrix code of QR-code genoemd, wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld reclame, op tickets en op medicatie en bevat allemaal kleine zwarte en witte blokjes in plaats van strepen.
Streepjescode maken
Op het internet zijn allerlei gratis tools te vinden om streepjescodes te genereren. Een voorbeeld hiervan is https://www.barcode-generator.de/nl/simple-generator-voor-alle-barcodes. De codes die je bedacht hebt kan je hier invoeren en er streepjescodes van laten maken.
De 1D-barcode is de bekendste barcode die op bijna alle producten te zien is. Om de code te scannen, moet de 1D-scanner naar de volledige streepjescode wijzen. De code kan ook worden gescand met een 2D-scanner, maar niet andersom.
De eerste twee cijfers vormen de 'systeemcode', en staan voor het land van uitgifte. De cijfers 87 staan voor Nederland: voor de code hierboven kun je aannemen dat het hoofdkantoor van het bedrijf van product x in Nederland is gevestigd.
De GTIN or EAN-13 code bestaat uit een barcode en 13 nummers.
Tip: een EAN code, EAN nummer en EAN barcodenummer zijn hetzelfde. Het zijn synoniemen voor dezelfde cijferreeksen, die onder streepjescodes staan op de producten.
EAN-13. Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.
Elke EAN-streepjescode moet uniek zijn en betrekking hebben op slechts één object (artikel, verzendeenheid of bijvoorbeeld bedrijfslocatie). Het coderen gebeurt overal ter wereld volgens dezelfde regels en is internationaal gestandaardiseerd.
Om je producten van barcodes te voorzien bestaan er twee mogelijkheden. Als product owner of verkoper op bol.com en Amazon, hebben jouw producten een uniek identificatienummer nodig. Hiervoor is een Global Trade Item Number (GTIN) of European Article Number (EAN) vereist, wat je bij GS1 kan aanvragen.
EANcode.nl. Nee, dit is niet verplicht. Verkoopplatformen vragen alleen om de EAN code cijferreeks. Wilt u de producten labelen met de codes, voor bijvoorbeeld in een fysieke winkel, dan kunt u de bijhorende stickers meebestellen.
Een QR-code scannen met de Camera-app
Open de Camera-app vanaf het beginscherm, het bedieningspaneel of het toegangsscherm. Selecteer de camera aan de achterzijde. Houd je apparaat zo vast dat de QR-code verschijnt in de zoeker in de Camera-app. Je apparaat herkent de QR-code en geeft een melding.
Barcodes variëren in prijs, afhankelijk van wat voor soort barcode u wilt kopen en hoeveel barcodes u nodig hebt. Als u wilt dat alleen de streepjescodeafbeeldingen worden gemaakt (d.w.z. u hebt al een streepjescodenummer), begint de prijs bij € 20 voor één en daalt tot € 10 voor vier of meer.
Streepjescode of barcode is een opeenvolging van lijnen die een code representeert die door een scanner gelezen kan worden. Afhankelijk van het coderingssysteem kan deze code uitsluitend uit cijfers bestaan, of uit een combinatie van cijfers, letters en leestekens.
Met een barcode kun je informatie omzetten in een visueel patroon (witte en zwarte streepjes) zodat een barcodescanner die informatie kan lezen. De combinatie van zwarte en witte streepjes wordt door de scanner gelezen als reeksen met de binaire getallen 0 (wit) en 1 (zwart).
Je kunt je EAN-code dus ook aanvragen bij je eigen netbeheerder. Ook kun je je EAN-code opzoeken via het EAN-codeboek. Als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier kan je nieuwe leverancier de EAN-code via de netbeheerder opvragen.
Als je een EAN code gaat aanvragen, moet je een pakket kopen.Na het bestellen krijg je nummerreeksen, waarmee je zelf de benodigde barcodes kunt maken. Welke pakket EAN-codes je moet aanvragen is afhankelijk van het antwoord op 3 vragen, te weten: Wil je artikelen, locaties of verzendeenheden coderen?
EANcode.nl. Het koppelen van codes aan producten gebeurt op het desbetreffende verkoopplatform (bol.com, Amazon, etc.). Naast productgegevens en prijsinformatie vult u ook de EAN code in. Product en code wordt op deze manier automatisch aan elkaar gekoppeld.