Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen.
Een houtskoolbarbecue geeft het authentieke barbecuegevoel. Je gerechten krijgen een heerlijke grillsmaak omdat je op echt vuur braadt. Verder neem je kleine houtskoolbarbecues gemakkelijker mee dan een elektrische barbecue of een gasbarbecue omdat je geen rekening hoeft te houden met een gasfles of stopcontact.
Oklahoma Smoker BBQ
De naam zegt het al; deze BBQ is vooral geschikt om te roken en low-and-slow gerechten te bereiden. De hitte bevindt zich namelijk niet direct onder het vlees maar in een apart gedeelte, de firebox. De ingrediënten komen slechts indirect met de warmte in contact.
De Weber barbecues zijn ontworpen in een specifieke fabriek in Chicago, waar ze in optimale omstandigheden worden vervaardigd om tegen alles bestand te zijn. Dit maakt de barbecues enorm duurzaam. Doordacht ontwerp en van optimale kwaliteit.
Een goede barbecue kost gemiddeld € 100,-. Dit zijn dan wel instapmodellen van bekende merken, zoals Weber. De Weber Compact Kettle is een houtskool barbecue met een kettle van 47 centimeter en is geschikt voor een overheerlijke barbecue met vrienden en familie.
Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee. Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
Het aantal personen waarvoor je barbecuet, bepaalt welke maat gasbarbecue je nodig hebt. Gril je bijvoorbeeld vaker voor grote groepen, kies dan voor een gas bbq met een groot kookoppervlak. Vergeet geen rekening te houden met hoeveel vlees je tegelijk wilt grillen en de grootte van je te bereiden producten.
Maar wat is de beste houtskool BBQ? Uit onze beste barbecue test is gebleken dat de Weber Master Touch Premium SE E-5775 Zwart met Sear Grate de beste optie van 2022 is. Deze barbecue heeft een groot oppervlak met een diameter van 57 cm.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Een kamado barbecue is een zeer herkenbaar type barbecue. Deze bestaat uit een eivormige, vuurvaste buitenschil, vaak van keramiek, binnenwerk waarin plek is voor de houtskool en een of meerdere roosters, een ventilatiedeurtje aan de onderkant van de barbecue en een ventilatieklep boven op de koepelvormige deksel.
Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.
De voordelen van een gas BBQ
Dankzij het deksel van je gas BBQ bewaar je maximale controle. Wind of koude kunnen niet aan je bereidingen. De temperatuur kan je ook makkelijk verlagen of verhogen dankzij de regelknoppen. Dit type BBQ zal echter nooit zo warm kunnen worden als een houtskool BBQ.
Bedenk goed of je de barbecue op één of meerdere plekken wilt gebruiken. Als je de barbecue bijvoorbeeld wilt meenemen op vakantie of naar het park, kun je beter voor een compacte houtskool- of gasbarbecue kiezen.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Een gasbarbecue met lavastenen ontwikkelt ook de populaire barbecue-aroma's van een houtskoolbarbecue. Het vermindert ook de vorming van schadelijke stoffen.
Briketten zijn de betere keuze omdat ze geen vonken veroorzaken. Daarnaast moet je er voor zorgen bij het aansteken geen steekvlam te veroorzaken of door 'blazen' in het vuur vonken te verspreiden. De gas BBQ daarentegen kent deze risico's niet en is eenvoudig aan te steken en te regelen.
Vanaf 11 mei 2020 is Dormio Resort Maastricht het decor voor een nieuw programma bij 24Kitchen: BBQ Street. In dit culinaire programma delen de grootste (inter)nationale grillmasters exclusieve BBQ tips en tricks.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.
Een airfryer van Buccan is bijvoorbeeld een goed alternatief. Dit merk maakt namelijk niet alleen kwalitatieve, maar ook erg mooie toestellen.