In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Kleur fixeren met azijn
Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen.
Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.
De verf is losgelaten, vanaf nu zal jouw broek minder afgeven. Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Laat je broek dan eerst een nacht weken in water met een flinke scheut azijn. Zo zorg je er voor dat je de kleur fixeert. De kleur zal na het wassen beter behouden blijven. Je kan ook de keren na de eerste wasbeurt azijn toevoegen aan je wasmiddel om de kleur nog langer mooi te houden.
Wasmiddel voor donkere was. Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet wasmiddel. Het wasmiddel bevat speciale ingrediënten die de donkere kleuren beschermen tegen vervagen. Hierdoor blijft je zwarte was langer mooi diep van kleur.
Op hoeveel graden mag ik mijn donkere wassen? Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw.
Donkere was ook wassen met azijn
Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Om een kleur te fixeren moet je je jeans weken in koud water met Azijn(2delen) en Zout(1deel). Zorg ervoor dat de jeans goed doorweekt is en dat kan je dan een uur laten staan. Daarna moet je de jeans binnenstebuiten draaien en in de wasmachine zonder producten spoelen met koud water en daarna zo laten drogen.
Over het algemeen krijg je de witte strepen er weer uit door het kledingstuk opnieuw te wassen. Het wasmiddel lost dan vanzelf op. Maar ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je wasmachine niet tot de nok toe gevuld is, maar laat bovenop altijd twee vuisten aan ruimte over.
Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden. Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart.
Laat u niet afschrikken door de sterke geur van azijn! Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Door azijn te gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken verwijdert het azijn de kalk uit het water waardoor het water zachter wordt. Met een zachtere jeans en minder kalkaanslag in je wasmachine als gevolg. Bij het wassen van je jeans kan je zowel schoonmaakazijn als natuurazijn of wasverzachter gebruiken.
Azijn kan verf in kleding fixeren door de zure eigenschappen van azijn. Hierdoor loop je minder risico dat de kleuren vrij komen en overlopen (bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints). Vaak wordt er ook zout bij gedaan (dus een nacht laten weten in koud water met een schep zout en een flinke scheut azijn).
Wassen met azijn, azijn gebruiken in de wasmachine en azijn gebruiken als wasverzachter: oude trucjes die echt werken. De azijn bleekt, maakt lichter, verwijdert geurtjes en maakt kledingstukken zacht zonder sterke chemicaliën. Alle soorten azijn bevatten azijnzuur, wat goed is voor je kleding.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
Wassen met azijn
De azijn is niet schadelijk voor de wasmachine. Integendeel, de azijn helpt tegen kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt de broek ook in een bak met water en azijn laten staan, na een nachtje zie je dat het water verkleurd is. De verf is nu losgelaten en de broek zal minder afgeven.
Dompel je nieuwe broek of bloes een nacht onder in koud water met een scheutje azijn om de kleur te fixeren. Sluit ritsen en haakjes, was je kleren binnenstebuiten en prop je wasmachine niet te vol. Zo vermijd je schade aan de textielvezels. Het is namelijk die schade die voor doffe kleuren zorgt.