Schoonmaak azijn (veelal wit) is bijzonder goedkoop (< 50 ct) en werkt het beste als artikelen die verroest zijn eerst worden geweekt. Als artikelen te groot zijn om te weken moet u met een doek of spons ruim azijn aanbrengen op de oppervlaktes.
Azijn. Azijn reageert op de roest en zorgt ervoor dat de roest en het metaal ontbinden. Na 24 uur in het azijn te hebben gestaan kan je de roest er met wat aluminiumfolie of een staalborsteltje afhalen. Voor grotere oppervlakten (zaagtafels bijvoorbeeld) kan je een laagje azijn aanbrengen om het in te laten trekken.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Witte azijn werkt goed
Dat werkt erg goed om roest te verwijderen. De azijn moet onverdund zijn. Laat het goed inwerken en daarna voorzichtig afnemen met een microvezeldoekje.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
Roest verwijderen met cola
Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn. Leg het item met roest in een bakje met cola en laat het daarna een tijdje inweken. Daarna poets je de vlek weg. Bij grotere spullen kan je een doordrenkte doek met cola gebruiken.
Alleskunner baking soda
Niet alleen in de keuken komt baking soda goed van pas, het kan ook wonderen verrichten bij roestplekken. Mix de soda met wat water tot het een dik mengsel is, dik genoeg om op je gereedschap te smeren. Laat het geheel 2 tot 3 uur intrekken en wrijf het eraf met een tandenborstel.
Schoonmaakazijn reageert op roest en zorgt voor een ontbindingsproces tussen roest en het metaal. Zet gereedschap 24 uur in schoonmaakazijn. Daarna kun je de roest met aluminiumfolie of een staalborsteltje verwijderen. Breng op grotere oppervlakten, zoals werkbanken, een laagje azijn aan, zodat dit in kan trekken.
Processen als verzinken en verchromen brengen op bijvoorbeeld ijzer een dun laagje zink of chroom aan. een laagje van een ander materiaal. Je kunt bijvoorbeeld verf gebruiken (lak in de auto-industrie). spray WD-40 over het oppervlak voor een beschermende laag en om zo roest en corrosie te voorkomen .
Roest verwijderen gaat perfect met 'Commandant'. Dit kan je bij veel tankstations of autozaken kopen, misschien ook nog wel bij de bouwmarkt. Het is iets duurder dan cola maar als je het goed schoonmaakt is het resultaat ook blijvend.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
350 gram citroenzuur per 12 liter water oplossen en een dagje laten staan (uiteraard wel tot aan 't randje vullen). Citroenzuur haalt u bij de drogist, kijk eerst in de verhouding na hoeveel u nodig heeft.
Om roest op gereedschap weg te krijgen kan je het een nachtje in de cola of petroleum leggen. Een andere doeltreffende methode is wrijven met vochtig zout. Vet alle ijzer en staal daarna in met blanke was, vaseline of vet.
Stop het roestige object in een plastic bakje en giet er vervolgens cola overheen. Laat dit een paar uurtjes staan. Na een paar uurtjes poets je de roest zo weg met een staalborsteltje, stukje staalwol of wat aluminium folie.
Azijn, baking soda, een mengsel van zout en citroensap, cola of melasse worden meestal gebruikt om roest van gereedschappen te verwijderen. Azijn is perfect voor zowel kleinere als grotere oppervlakken.
Breng citroensap aan op de roestvlek en bedek de vlek vervolgens met grof zout. Voor kleine vlekken laat je het even kort inwerken, voor hardnekkige vlekken raden we aan om het tot een uur te laten inwerken. Vervolgens wrijf je met de schurende kant van een spons over het oppervlak waar de roestvorming zit.
Extra sterke zuren
Gebruik Coca-Cola, dat werkt net zo goed!” De zuren in cola zijn zo sterk dat zij de roest letterlijk wegvreten; perfect als allesreiniger! Overigens werkt Coca-Cola vooral op vliegroest, met diepgewortelde roest is lastiger om te verwijderen.
Verroeste ijzerwaren of gereedschap leg je 's nachts in een kom met cola. Als je de frisdrank op chroom gebruikt, mag je het niet lang laten zitten als je niet wil dat het de afwerking aantast. Mogelijk moet je erna nog even schrobben met een staalborstel om hardnekkige roestvlekken te verwijderen.
'Fosforzuur is het hoofdingrediënt van roestverwijderaars. Het zet ijzeroxide, oftewel roest, om in ijzerfosfaat en water. ' IJzerfosfaat is een bruin poeder dat niet oplost in water (of in cola). 'Cola bevat ook koolzuur en citroenzuur, die kunnen reageren met roest', vervolgt Meijer.