Milde olijfoliën worden vaak gebruikt voor warme bereidingen, en virgine en extra virgine vaak voor koude. Dit is omdat extra virgine olie veel meer smaak heeft en je dit dan ook extra naar voren laat komen als je dit in koude gerechten gebruikt.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
De geur is onmiskenbaar en de smaak is peperachtig. De prijs is hoger dan die van andere olijfolie van mindere kwaliteit. In de keuken: gebruik extra vierge olijfolie in dressings, om brood in te dippen, over een pizza of in een salade.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie zorgt in de maag voor aanmaak van nitro-linolzuur (LNO2) dat werkt tegen ontstekingsreacties en voor veel minder celdood bij een hartinfarct. Een bepaalde bioactieve stof in olijfolie, de polyfenol oleuropeïne blijkt een grote bescherming te bieden tegen hart- en vaatziektes.
De resultaten tonen dat extra-vierge olijfolie de lever het beste beschermt tijdens het ouder worden en daarmee de kans op leveraandoeningen kan verkleinen. Extra-vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten .
Voordeel #3: Olijfolie werkt ontstekingsremmend
Olijfolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. En laat chronische ontstekingen nu net één van de grootste oorzaken zijn van vele ziekten. Olijfolie kan deze chronische ontstekingen remmen wat dus voor één van de grootste gezondheidsvoordelen zorgt.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Olijven bevatten ook nog eens vrij veel vezels, die de spijsvertering bevorderen en zorgen voor een goede stoelgang. Het voorkomt obstipatie.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Hydratatie van het gezicht
Extra vierge olijfolie bevat een hoge dosis vitamine E. Dit is een antioxidant dat de huid beschermt tegen externe factoren, zoals zonnestralen en wind. De lichte textuur van olijfolie creëert een niet-plakkende moisturizer die lang blijft zitten en op alle typen huid toepasbaar is.
Experts zeggen dat het eten van één eetlepel olijfolie per dag de norm is. Weet wel dat een eetlepel olie 100 calorieën bevat. Als je probeert af te vallen, dien je hiermee rekening te houden. Ter compensatie kan je andere vetten in je dieet (bijvoorbeeld boter) vervangen door olijfolie.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Olijfolie is een goede vervanger van jouw vochtinbrengende crème. De olie hydrateert de huid, daarom werkt dit uitstekend tegen uitdroging, irritaties en andere gevoeligheden. En weet je wat ook nog mooi meegenomen is? Olijfolie is een natuurlijk product, dus je weet 100% zeker dat je geen troep op je gezicht smeert.
Wanneer we kijken naar het verzadigd vet zien we dat 'Bertolli Pastasaus tradizionale' net als de meeste calorieën ook de meeste verzadigde vetten bevat. Dit product bevat echter ook meer totaal vet dan de andere producten en dus zegt dit nog niet veel over de vetverhouding.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Zoals we al hebben gezegd, de olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren die is zo gunstig voor ons lichaam, het activeren van de circulatie door het verwijderen van het overtollige slechte cholesterol. Dit is ook een grote anti-inflammatoire en beschermende met citroen, brengt uitstekend vitaminen.
Als je het nog niet wist, zullen we het je uitleggen: extra vierge olijfolie gecombineerd met citroen, produceert een "adem" voor dat vet in de buik dat zich ophoopt en altijd stoort ons.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben.