Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Het voorschrijven van medicijnen (waaronder hormonen) is in Nederland voorbehouden aan artsen omdat zij kennis van zaken hebben op gebied van indicatie en van bijwerkingen. Dit geldt voor medicijnen met zowel veel als weinig bijwerkingen. De behandeling met geslachtshormonen kent in het algemeen weinig bijwerkingen.
Hormonen testen bij HealthCheckCenter
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Een hormonale behandeling kan ook worden voorgeschreven door de huisarts, al dan niet in overleg met een endocrinoloog. Gedetailleerde richtlijnen hiervoor kan u downloaden in de rechterzijbalk.
Nadelen van hormoontherapie
Een nadeel is dat er weer bloedingen kunnen optreden. Een ander nadeel is dat er een grotere kans is op trombose en embolieën als hormonen gebruikt worden dan wanneer die niet gebruikt worden. De kans verdubbeld ongeveer als estrdiol geslikt wordt.
Meestal is het de gynaecoloog die een hormoonbehandeling opstart. Anderzijds kan dat ook de huisarts zijn, al heeft die in sommige gevallen misschien weinig ervaring op dat vlak. Of wellicht wil de huisarts die beslissing niet zelf nemen, maar is hij wel bekwaam om de behandeling op te volgen.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
Endocrinologie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met ziektes die ontstaan doordat je lichaam te veel of juist te weinig van een bepaald hormoon produceert.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.
Genderbevestigende hormonen
Trans jongeren kunnen vanaf 15-16 jaar beginnen met hormoonsubstitutietherapie indien men reeds lang genoeg gekend is bij de behandelaar. Dit betekent dat trans meisjes starten met oestrogenen en trans jongens met testosteron om zo ook de gewenste uiterlijke kenmerken te krijgen.
Hormoontherapie is een systemische behandeling van kanker. Deze werkt dus op het hele lichaam. Bij deze therapie worden bepaalde hormonen aangevallen die de kankercellen stimuleren. Ze kan alleen worden toegepast, zoals bij schildklierkanker, of in combinatie met andere behandelingen van kanker.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
Eet voldoende vetten en eiwitten voor een goede verzadiging. Eet niet te vaak, liefst niet vaker dan 3 keer per dag. Eet regelmatig een keer niet. Laat toegevoegde suikers weg uit de voeding.
Je wordt naar de polikliniek Endocrinologie doorverwezen als je te veel of juist te weinig hormonen aanmaakt. Daarnaast kun je op deze polikliniek terecht voor aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de hypofyse (in de hersenen).
Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze 'vage klachten' kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie.
Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat doordat je van sommige hormonen te weinig of juist te veel aanmaakt. Hier kunnen ontzettend veel oorzaken voor zijn, maar bij jonge vrouwen zijn een slecht dieet, drugsgebruik, stress en werkdruk vaak de boosdoeners.
De endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patiënten met ziekten die ontstaan door een teveel of juist een tekort aan bepaalde hormonen. Een bekend voorbeeld hiervan is diabetes. Ook behandelt de endocrinoloog patiënten met stofwisselingsziekten en met aandoeningen van organen waar hormonen worden aangemaakt.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonen. Wij hebben veel kennis over ziekten aan de endocriene klieren zoals alvleesklierkanker, schildklierkanker of diabetes. Hormonen zijn belangrijke stofjes die veel processen in het lichaam in gang zetten.
Meestal schrijven artsen in dat geval testosteron voor. Het stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei en lage stem. Artsen schrijven testosteron bij jongens meestal voor in de vorm van injecties of een huidgel. De Sustanon-injecties werken 3 tot 4 weken, de Nebido-injecties 10 tot 14 weken.
Hormoontherapie kan bij deze tumoren helpen om terugkeer van de ziekte na behandeling te voorkomen. De meeste patiënten slikken ten minste vijf jaar lang dagelijks tabletten. Hormoontherapie kan ook zinvol zijn bij patiënten met uitgezaaide borstkanker en bij patiënten die niet geopereerd kunnen worden.
Van de patiënten die in eerste instantie met hormoontherapie behandeld werden, bleek na twee jaar 33 procent méér in leven dan van de groep patiënten die begonnen was met chemotherapie.
Er zijn voedingsmiddelen, supplementen en kruiden die niet veilig en effectief zijn als je wordt behandeld. Om een paar voorbeelden te noemen: Sint Janskruid, kurkuma, grapefruit, teunisbloemolie en valeriaan kunnen effect hebben op chemo- of hormoontherapie.