Een maag-darm-leverarts (ook wel MDL-arts of gastro-enteroloog) onderzoekt en behandelt aandoeningen van de spijsverteringsorganen.
Neem direct contact op met een maag-darm-leverarts (MDL-arts) via de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis: Als de klachten niet binnen een paar dagen minder worden, maar juist erger. Als u koorts krijgt.
"Het grote verschil met de meeste interne specialisaties, is dat een MDL-arts zelf veel interventies verricht. In mijn opleiding heb ik al veel scopieën gedaan, onderzoeken waarbij met een flexibele slang in het lichaam kan worden gekeken. "Toen ik hier begon deden we er een paar per dag, nu soms twintig op een dag.
Het werkterrein van de maag-darm-leverarts (MDL-arts) loopt uiteen van aandoeningen als diarree en verstoppingen, tot hepatitis en levercirrose; van slikklachten tot alvleesklierkanker; van overgewicht en anorexia nervosa tot chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
De dienst Gastro-enterologie van ZNA onderzoekt en behandelt patiënten met maag-, darm- en leverklachten.
Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan.
Uw poep is plakkerig en zwart (dus niet donkerbruin). U geeft bloed over. De pijn gaat niet meer weg. De pijn is zo erg dat u het niet meer volhoudt.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Het specialisme Maag-Darm-Lever van het St. Antonius Ziekenhuis is het grootste behandelcentrum voor maag-, darm- en leverziekten in Midden-Nederland. U kunt bij ons terecht voor alle veelvoorkomende en een groot aantal zeldzame aandoeningen rondom de (slok)darm, de maag, de lever, de alvleesklier en de galwegen.
Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. U bent in totaal ongeveer drie uur in het ziekenhuis vanaf het moment van aanmelden, de voorbereiding op de dagbehandeling, het onderzoek en de nazorg.
Ziekten die de internist behandelt zijn onder meer: nierziekten, bloedziekten, infectieziekten, maag-, darm- en leverziekten, kanker, en ziekten die met uw hormonen en stofwisseling te maken hebben. Een internist heeft ook kennis van longaandoeningen en hartziekten.
De Nederlandse maag-, darm-, leverarts Peter Mensink van het Erasmus MC in Rotterdam is verkozen tot beste van Europa op het gebied van kijkonderzoek in de dunne darm. Mensink heeft daarvoor de prijs van de World Organisation on Digestive Endoscopy gewonnen. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.
Als een operatie nodig is, verwijst de internist naar de juiste specialist. De internist is vaak belast met de coördinatie en afstemming van zorg rondom een zieke waar verschillende specialisten bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld de zorg rondom kanker, chronische ziekten of een operatie.
Een darmonderzoek zonder weefselonderzoek kost dus 592,79 Euro aan het ziekenfonds of de verzekering en 29,58 Euro aan diegene die het onderzoek laat uitvoeren. Eerlijkheidshalve moet je hieraan nog de kost van de voorbereidende drankjes toevoegen, dat is nog 15 à 20 euro extra.
Endoscopieën op verschillende plaatsen in het lichaam hebben ieder een eigen naam: Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Door de lucht die in je darmen is geblazen, kun je ook nog na het onderzoek last hebben van buikpijn en darmkrampen. Windjes laten is hiertegen de beste remedie. De pijn of krampen verdwijnen dan meestal vanzelf, vaak binnen een paar uur. Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie.
Een gastro-enteroloog is een arts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van ziekten van het spijsverteringsstelsel. Hij behandelt diverse gezondheidsproblemen in verband met het spijsverteringsstelsel, zoals maagzweren, de ziekte van Crohn, maagkanker, aambeien, galstenen, cirrose, enz.
Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
Ontlastingsonderzoek. Om ziekteactiviteit in de darmen vast te stellen, kunnen we onderzoeken of het ontstekingseiwit calprotectine in uw darmen zit. In uw ontlasting kunnen we ook zien of u een bacteriële infectie of darmparasiet heeft.
Het meest kenmerkende verschijnsel van maagzweren en twaalfvingerige-darmzweren is pijn. De pijn wordt veroorzaakt doordat het maagzuur de zenuwen in de maagwand kan bereiken. De pijn wordt meestal hoog in de bovenbuik (in het maagkuiltje) gevoeld.
Bij een chronische darmontsteking krijgt u een of meer van de volgende medicijnen: Aminosalicylaten zoals mesalazine en sulfasalazine. Deze medicijnen zijn er in tabletten, capsules, zetpillen en vloeistof die u via de anus in moet spuiten (klysma's). Ze remmen de darmontsteking.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.