Tik op Algemeen. Tik op Ververs op achtergrond. Bepaal bij 'Ververs op achtergrond' of deze functie aan of uit moet staan. Als u hem aanzet, kunt u per app bepalen of deze er wel of geen gebruik van maakt.
Achtergronddata voor specifieke Android-apps beperken
Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk. Stap 2. Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Dat betekent dat wanneer er een update voor de app is, die niet direct zal worden geïnstalleerd. Zolang u de app niet gebruikt, zal er dus ook geen extra opslag en batterij voor een update worden gebruikt.
1. Automatische helderheid uitschakelen. De functie waarbij je scherm automatisch de helderheid van je scherm instelt, is een functie die veel batterij kan slurpen. Door het feit dat je telefoon constant gebruikt maakt van de lichtsensoren, verbruikt deze dus ook batterij.
apps die in diepe slaap zijn worden door de google play store als "uitgeschakeld" gezien, en krijgen daarom geen updates meer.
Voor meer gedetailleerde informatie, tik op 'Datagebruik van app'; Je ziet in een lijndiagram je datagebruik door de maand heen. Onder de grafiek zie je welke apps het meeste data verbruiken.
Roaming uitzetten zorgt ervoor dat u controle krijgt over uw dataverbruik. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk over uw bundel heen gaat. Het overschrijden van uw databundel kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen.
In sommige apps kunt u achtergrondactiviteit beheren, waarmee wordt bepaald wat ze kunnen doen wanneer ze op de achtergrond staan en niet actief worden gebruikt. Apps die op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd, kunnen meldingen verzenden en ontvangen, gegevens synchroniseren en up-to-date blijven.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Bij de batterij-instellingen op je telefoon kun je precies zien welke app op je telefoon de meeste batterij verbruikt. Het batterijverbruik ligt volgens Poort vooral aan de mate waarop de smartphone en de apps gebruikt worden. Over het algemeen gaat je telefoon het snelst leeg door het spelen van spelletjes.
Ook schakelen naar wifi heeft zin, want browsen via 4g kost inderdaad meer stroom. Dat scheelt wel per telefoon en in onze beperkte testgroep leek vooral een ingebouwd Qualcomm-modem een verschil te maken in het stroomverbruik.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Altijd verbonden zijn met 4G of 5G zorgt niet alleen voor een snelle dataverbinding, maar zorgt er ook voor dat je batterij snel leeg gaat. Heb je even geen internet nodig of kun je via wifi internetten? Zet dan je 'mobiele data' uit. Door deze functie tijdelijk uit te schakelen, gaat je telefoon vaak uren langer mee.