Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.
Bij overgangsklachten kan het hormoonspiraaltje evt. gecombineerd worden met oestrogene therapie, bij voorkeur een oestrogeenpleister. Andere mogelijkheden voor anticonceptie zijn niet-hormonale methodes, zoals een condoom, pessarium of koperspiraaltje.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt. Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Als je een spiraal hebt, blijft je cyclus en dus ook je eisprong gewoon doorgaan - in tegenstelling tot bij de anticonceptiepil. Dat betekent dus ook dat een spiraal geen oplossing biedt voor vrouwen met bijvoorbeeld hoofdpijn- klachten die samenhangen met een cyclus.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als enige anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.
De menopauze herkennen
De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd. In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij. Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Doorgaan met de pil
De pil bevat vrouwelijke hormonen (progesteron en oestrogeen). Deze kunnen helpen bij overgangsklachten zoals heftige menstruatie, opvliegers en zweetaanvallen. Door het slikken van de pil heeft u minder last van deze klachten. Alleen in de stopweek zijn de overgangsklachten merkbaarder.
Er kan van tijd tot tijd en heel onregelmatig nog een eicel vrijkomen uit de eierstokken. Maar zodra een vrouw in de overgang is en zwanger wil worden, zal ze een medische behandeling moeten ondergaan. Ze krijgt dan hormonen die de baarmoeder voorbereiden om een bevruchte eicel te ontvangen.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Een spiraal heeft geen negatieve invloed op je libido
Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een koperen en hormonale spiraal. In principe zouden beiden geen invloed moeten hebben op je libido of hoe jij je voelt tijdens de seks.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Omdat het spiraal los in je baarmoeder zit kan hij met de cyclus wat verschuiven en zakken. Daardoor kan het zijn dat de ene keer de draadjes langer zijn dan de andere keer. Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen.
Zo is er een onderzoek dat laat zien dat, net als bij de pil, het gebruik van een hormoonspiraal ook gerelateerd is aan de kans op een depressie. Ander onderzoek laat zien dat het gebruik van hormoonspiraal samen gaat met een sterkere reactie op stress.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Vrouwen raken bijvoorbeeld 'pilmoe', en hebben geen zin meer om elke dag het middel te slikken. Dan ga je op zoek naar alternatieven, zegt Van der Vlugt. “Het spiraaltje en staafje zijn in opmars.” Maar belangrijker: het bespreken en bevragen van de effecten van pilgebruik is meer gemeengoed geworden.