In onze fabriek worden naast mosterdzaden de volgende allergene stoffen verwerkt: sulfiet, kaneel, koriander, peulvruchten, tarwe(bloem) en, bij onze MosterdSauzen, ei en tarwe. Deze allergene stoffen zitten in ingrediënten die wij aangeleverd krijgen en/of gebruiken.
De belangrijkste allergenen in mosterd zijn hitte-resistent, wat betekent dat ze niet vernietigd of geïnactiveerd worden tijdens verwerking of processing bij hoge temperaturen. Personen met een mosterdallergie zullen dus ook reageren op verhitte maaltijden of producten waarin mosterd verwerkt zit.
Het basisrecept van mosterd is heel eenvoudig: Mosterdzaad, water, zout en azijn. Maar je kan allerlei ingrediënten toevoegen om hem extra smaak en kleur te geven... zoals olie en kruiden als kurkuma. Maar ook honing of wijn.
Mosterd wordt bereid uit mosterdzaad. Het wordt veel gebruikt in tal van soorten smaakmakers en sauzen, alsook in andere industriële bereidingen en kan vaak ontstaan als een gemaskeerd allergeen dat leidt tot ernstige allergische reacties.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Bij koemelkallergie reageert je lichaam overgevoelig op de eiwitten die in koemelk zitten. Je afweersysteem stoot die stoffen af. Koemelk en producten die koemelk bevatten, zoals kaas of yoghurt, veroorzaken daardoor een allergische ontsteking van je huid, je darmen en soms ook je luchtwegen.
Het allergeen bevindt zich in de pel van de tomaat. De tomaat heeft zo zijn troeven, tomaten zijn onder ander rijk aan lycopeen, een hedendaags antioxidant die zorgt voor de rode kleur. Maar het is ook een groente die allergische reacties kan veroorzaken.
Sauzen zoals ketchup en mosterd zijn ook producten die sporen van lactose kunnen bevatten.
Symptomen selderij-allergie
Na consumptie van selderij kunnen OAS, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie optreden. In vergelijking met andere groenten geeft selderij vaak ernstiger reacties.
Voorbeelden van ingrediënten en producten die vaak sulfiet bevatten zijn fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen.
Ja, mosterd is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet als smaakmaker. Mosterd wordt gemaakt met de ingrediënten mosterdzaad, azijn, zout en eventueel wat kruiden.
Wist je dat alle mosterdsoorten van de Marne passen binnen een vegetarisch dieet? Een groot deel van onze mosterd soorten is zelfs geschikt voor een veganistisch dieet. Wij, bij Marne, vinden het belangrijk om onze producten met respect voor mens en milieu te maken.
Ook in Nederland kunnen tekorten ontstaan. Door slechte oogsten in de Franse Bourgogne is er een tekort ontstaan aan mosterdzaad voor de Franse Dijonmosterd, een streekproduct uit Dijon. Ook de oogst in Canada viel tegen door grote droogte, waardoor de prijzen voor het zaad zijn gestegen.
Je moet altijd de reacties van je lichaam in de gaten houden nadat je de zaden hebt gegeten. De meest voorkomende symptomen van allergieën zijn buikpijn, diarree, loopneus, tranende ogen en zwelling in de mond en de bovenste luchtwegen. Elke reactie zou je ertoe moeten aanzetten om onmiddellijk je arts te raadplegen.
Bij oraal allergiesyndroom (OAS) treden klachten op in mond en keel: meestal binnen enkele minuten. Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als: eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong. lokale netelroos (urticaria)
Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer de hoeveelheid histamine die zich in het lichaam ophoopt groter is dan de hoeveelheid die het lichaam kan verwerken. Een intolerantie betekent dus niet dat je allergisch of gevoelig bent voor de biogene amine; het betekent puur dat er teveel in je lichaam aanwezig is.
De allergische reactie die ontstaat door de bijvoet kan behoorlijk heftig zijn. Veel mensen die last hebben van de bijvoet, hebben ook last van een allergie voor bepaalde groentes en keukenkruiden, zoals peterselie, selderij, dille, paprika en wortel.
Glutenallergie, oftewel coeliakie of glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van de dunne darm worden beschadigd. De term glutenallergie is in de volksmond een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het eten van gluten.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Andere graankorrels als gerst, rogge, mais en rijst zijn verwant aan tarwe. Mais en rijst veroorzaken bij mensen met tarwe-allergie vaak geen klachten. Wel zijn er problemen gemeld met gerst.
Relatie met voedselallergie
Bepaalde eiwitten in gras komen ook voor in bijvoorbeeld pinda, wortel, komkommer en aardappel. Bij het eten van deze producten kunt u jeuk in de mond, keel en oren krijgen. Uw lippen, tong, keel, gehemelte en ogen kunnen opzwellen. Ook kunt u zich benauwd voelen doordat uw keel opzwelt.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.