Witte wijn is doorgaans een betere optie. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
Een lichtzoete witte wijn zal vaak goed werken, maar zorg ervoor dat hij niet te zoet is en probeer er een te vinden met een mooie zuurgraad om door de rijkdom van de kaas heen te snijden. Zoete wijnen passen goed bij de meeste kazen, en hieronder staan een aantal veilige keuzes: Duitse Riesling, zoals Feinherb, Spätlese of Auslese.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Een frisse witte wijn of een heel lichte rode wijn, zoals Pinot Noir , zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is. Stevige en oude kazen, zoals Goudse of Havarti, hebben iets met wat meer pit nodig. Probeer een bruine ale of een iets zoetere witte wijn.
Een volle, belegen kaas past vaak goed bij zwaardere biersoorten, zoals bleke pils, bruine ales of zelfs stouts. Je kunt ook een zware gerstewijn proberen. Scherpe blauwe kazen kunnen een zware zwarte stout aan, die anders gemakkelijk andere smaken kan smoren. Zware, fruitige bieren passen ook goed bij blauwe kazen.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung. Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Rum is zoet en gedistilleerd met suiker, dus rum (en goede tequila ook) past goed bij zoetere kazen – en bij kazen die doorgaans worden geserveerd met zoete smaakmakers. Hieronder vallen harde, oude kazen, zoals Goudse kaas, Havarti-kazen en zelfs blauwe kaas.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Kies rode en witte wijnen die goed samengaan met de kazen en vleeswaren op de borrelplank. Voor zachte kazen zoals Brie en Mozzarella, kies een lichte en fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay. Het frisse en fruitige karakter van deze wijnen past perfect bij de romige textuur van de kazen.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Welke wijn bij camembert? Het robuuste karakter van de kaas vraagt om een goed gevulde witte wijn met pit en energie. Ga je voor bubbels, denk dan aan een Crémant uit Bourgogne of Limoux of een Champagne Brut.
TIP 9: DRINKEN
Bij een kaasplank hoort witte wijn. Vooral als er geitenkazen bijzitten. Wat veel mensen niet weten is dat bijna alle rode wijn de kaasaroma's overstemt. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan voor een hele lichte rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een Beaujolais.
Wil je toch een rode wijn met kaas combineren, kies dan een jonge, fruitige wijn zonder houtrijping, van een druivensoort met weinig tannines zoals grenache (Rhône), gamay (Beaujolais), pinot noir (Bourgogne) of barbera (Piemonte).
Door mozzarella te combineren met wijnen met een goede zuurgraad en complementaire smaken, wordt het milde en romige profiel van de kaas versterkt. Vermentino, Pinot Grigio, Gavi en witte Saint-Joseph zijn allemaal uitstekende keuzes om het genot van mozzarella te vergroten.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes. Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, vijgenconfiture, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood. Serveer het kaasplankje op een mooie BOSKA serveerplank.
Bier en kaas zijn een geweldig paar . Sterker nog, ze passen veel beter bij elkaar dan de meesten denken. Bier heeft een zeer complexe smaak en verfrissende koolzuur. Vooral de koolzuur werkt erg goed bij kaas, omdat het de dichtheid en rijkdom van de meeste kazen doorbreekt.
jokeofthemonth | Joke OF THE MONTH: Hoe lok je een beer met kaas? Camembert.
Belegen kaas met Tripel of IPA
De volle, nootachtige smaak van belegen kaas vraagt om een krachtig bier zoals een tripel of een hoppige IPA. Het bittere karakter van IPA's of de fruitige en kruidige tonen van een tripel tillen de belegen kaas naar een nieuw niveau, voor een spannende en intense smaakcombinatie.