Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.
Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
Je zou het alcoholpercentage wat kunnen verhogen door geen jonge borrel van 30% alcohol te gebruiken maar jenever van 35% alcohol of een nog zwaardere alcohol (zoals wodka, gin, etc.). Je kunt eventueel wat minder vruchten gebruiken (bedenk daarbij dan wel dat dat ten koste gaat van de smaak), en/of wat minder suiker.
Pure Alcohol 96 koopt u bij Degros. Onze Alcohol 96% geschikt voor consumptie (ethanol) is zeer geschikt voor vele doeleinden.
Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholpercentage van 15% en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Voor crèmelikeuren ligt dat weer anders, deze zijn vaak zoeter en moeten minimaal 250 gram suiker per liter bevatten.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak. Fruitlikeuren zullen bijvoorbeeld verzuren.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Alcohol 96% geschikt voor consumptie € 31,90 incl. B.T.W.
Gedistilleerd is het zwaarst belaste alcoholhoudende product: 16,86 euro per liter pure alcohol. Afgelopen jaren is de accijns flink verhoogd.
Zo maak je 'm: Schenk 40 ml Licor 43 en 15 ml citroensap in een met ijs gevuld groot glas. Vul de rest van het glas met 150ml (Thomas Henry Soda Water) soda water. Roer kort en garneer met een citroenschijfje en een sinaasappelpartje.
Een vruchtenlikeur als Crème de Cassis kan prima voor het eten gedronken worden. Vooral de Kir Royale, een cocktail op basis van champagne met een scheutje Crème de Cassis, is een geliefd aperitief. De meeste andere likeuren worden vaak als digestief, dus na het eten genuttigd.
1. BAILEYS. Baileys, iedereen kent het wel. De Ierse likeur op basis van whisky en room.
De alcohol
In Italië is in de supermarkt pure alcohol verkrijgbaar. In Nederland en België mag dit niet verkocht worden omdat het alcoholpercentage boven de 81 procent ligt. Een goed alternatief vanwege de neutrale smaak is wodka.
Voor een drank van 40% heb je voor 1 l 400 ml alcohol nodig. Met 1000 ml alcohol maak je dan 2,5 l drank van 40%. Je hebt dan 1,5 l water nodig om aan de alcohol toe te voegen.
Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 96% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd.
Nee, spiritus kun je niet drinken. In alcoholische dranken zit ethylalcohol (ethanol). Spiritus bevat eveneens 85-95% ethylalcohol. Maar er is het giftige, ondrinkbare methylalcohol (methanol) aan toegevoegd.
Huishoudalcohol, een mengsel van ethanol en methanol, is eigenlijk een gewijzigde brandalcohol, die opnieuw is geconfigureerd om de sterke geur te wijzigen. Het is een buitengewoon effectief reinigingsmiddel dat op verschillende manieren kan worden gebruikt bij het schoonmaken.
Alcohol Ketonatus 96% is een sneldesinfectiemiddel voor gesloten huiddesinfectie zonder nawerking, voor het chemisch desinfecteren van gereedschap met niet huiddoorborende acties en voor het tussendoor desinfecteren van kleine oppervlakken van maximaal 50 x 50 cm.
Methylalcohol of methanol (CH3 OH) is zo'n andere soort alcohol. Het ziet er hetzelfde uit als ethylalcohol maar is veel giftiger. Het zit onder anderen in spiritus. Methylalcohol is giftig voor de zenuwen.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Voeg per liter 5 ML glycerine toe aan uw likeur. Dit zorgt voor een ronder mondgevoel. Je kunt likeuren dikker maken door meer suikerstroop toe te voegen. Maar niet iedereen wil een likeur waar extreem veel suiker aan is toegevoegd.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.