De sproeischuimblussers kun je veilig gebruiken op 1 meter afstand bij apparatuur tot 1.000 V. Wil je weten of jouw brandblusser een schuimblusser is of een sproeischuimblusser kijk dan op het etiket naar de waarschuwing voor de elektrische veiligheid.
Het gebruik van een sproeischuimblusser
2) Neem de slang in de hand. Bij een vetbrandblusser is het verstandig om deze met een metalen lans te hebben. 3) Controleer de werking van de sproeischuimblusser door kort in te knijpen, gericht op de grond. 4) Nader de brandhaard tot op drie meter.
Een “constante druk” poederblusser heeft een blusafstand van 3 tot 4 meter. Richt het bluspoeder op de brand op het punt dat het dichtst bij je is. Blus bij voorkeur stootsgewijs met een kleine slingerbeweging.
Een standaard schuimblusser is niet-vorstbestendig: het water in het blusmiddel kan bevriezen. Dit maakt de blusser ongeschikt voor ruimtes waar het kwik tot beneden de nul kan dalen.
CO2 blusser voor elektrische apparaten
Door de speciale spuitmond bevriest het gas en ziet het eruit als sneeuwvlokjes. De sneeuwvlokjes zorgen voor de worplengte, de blusafstand is ca. 1,5 meter.
Sproeischuimblussers. (Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
- Scheidende werking: Het blusschuim creëert een zogeheten schuimdeken, deze deken zorgt ervoor dat brandstoffen gescheiden worden van de zuurstof. - Koelend vermogen: Het water dat zich in het schuim bevindt, verdampt door de hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de hitte wordt onttrokken aan de brand.
Schuimblussers zijn gevuld met water en een schuimmiddel dat het vuur dooft en afkoelt. Schuimblussers zijn effectiever in het voorkomen van nevenschade dan poederblussers, omdat het schuim het vuur dooft zonder residu achter te laten.
Brandklasse A: Voor branden van vaste stoffen zoals hout, papier en textiel kun je het beste een schuimblusser gebruiken. Brandklasse B: Branden van vloeistoffen zoals benzine of olie vereisen een poederblusser. Brandklasse C: Bij branden met gassen, zoals propaan, butaan of aardgas, is een CO2-blusser de juiste keuze.
Met een compacte schuimblusser van 2 liter, kun je ongeveer 15 seconden blussen.Met een grotere blusser met een capaciteit van 6 liter kun je tot wel 50 seconden blussen.
Sla de blusdeken om het slachtoffer heen waarbij u van boven naar beneden werkt. Zo kan het vuur het gezicht niet bereiken. Met een draagbare brandblusser kunt u open vuur snel en doeltreffend blussen. Blijf echter niet blussen wanneer u daardoor zelf gevaar loopt.
Tijdens het blussen mag je die spuitmond nooit aanraken!Het gas daalt namelijk tot een temperatuur van min 80°C en aanraking zou dus ernstige brandwonden kunnen opleveren. Enkel met het handvat kan je de spuitmond of de vuurhaard richten.
Voor gebieden die vrijgehouden moeten worden zoals rondom brandblussers en vluchtdeuren moet je minimaal 1 meter rondom vrijhouden. Wij gebruiken hiervoor altijd rood / wit gestreepte tape en leggen het met een kruis in het midden op de vloer, zie waarschuwingstape rood/wit!
Dit zijn vaste stoffen en vloeistoffen, de meest voorkomende branden in huis. Het schuim heeft als voordeel dat het niet geleidend is, zodat u ook apparaten in het stopcontact kunt blussen. Is er sprake van een gasbrand, een brand van metalen of een frituurvetbrand, dan kan een sproeischuimblusser niet worden gebruikt.
Verplichte brandblusser per m2:
(Per verdieping) Per 225m2 minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 9 kg poeder of 9 liter schuim. (Per verdieping) Minimaal 2 blustoestellen per zone; als een zone kleiner is dan 100 m2 voldoet men met 1 blustoestel van minimaal 6 kg poeder of 6 liter schuim.
Vorstbestendige sproeischuimblussers
Sproeischuimblussers kunnen een spuitnozzle hebben waardoor de vloeistof wordt verneveld en niet elektrisch geleidend is. Een sproeischuimblusser veroorzaakt weinig nevenschade en is daardoor geschikt voor nagenoeg alle ruimten.
Smartwares FEX-15230 (Beste Koop)
De Smartwares FEX-15230 is de beste koop schuimblusser van 2024.
Voor in je woning kies je het best voor een schuimbrandblusser. Zij veroorzaken veel minder nevenschade dan poederbrandblussers, en schuim is na gebruik veel eenvoudiger om zelf op te kuisen.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.
Vocht en elektronische apparaten gaan niet samen. In het ergste geval kan het schuim (op termijn) voor kortsluiting zorgen. Het poeder is echter niet elektrisch geleidend, dus het is technisch wel mogelijk om elektrabranden te blussen. De apparatuur is na blussing alleen onherstelbaar beschadigd.
Wanneer is mijn brandblusser aan vervanging toe? Brandblussers gaan maximaal 20 jaar mee. Het maakt dan niet uit of deze wel of niet gebruikt is. Ook als je brandblusser minder dan 20 jaar oud is en zichtbare schade heeft, zoals roest of deuken, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen.
- Koelend vermogen: Het water dat zich in het schuim bevindt, verdampt door de hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de hitte wordt onttrokken aan de brand. - Damponderdrukking: De gesloten schuimdeken voorkomt dat gasdampen van de brandstof opnieuw tot een brand kunnen leiden.
Schuim blust beter dan water
Wist je dat een schuimblusser een betere bluscapaciteit heeft dan water? Met een schuimblusser kan je verschillende soorten branden blussen. Dat komt door de samenstelling van het blusschuim. Blusschuim is ontworpen om te koelen en om brand te verstikken.
Transitie blusschuim brandweer
De standaard is fluorvrij schuim, fluorhoudend schuim alleen bij vooraf bepaalde incidenttypen.