Een defensief aandeel is een aandeel waarvan de koersevolutie weinig gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Als het slecht gaat met de conjunctuur houden de koersen van defensieve aandelen normaal gezien beter stand dan die van cyclische aandelen.
Defensieve aandelen kan je ook vinden op plekken die niet meteen als stabiel te boek staan. Zo is energie erg cyclisch, maar het aandeel Shell relatief stabiel. Andere defensieve aandelen uit de AEX, die niet in de top 6 staan zijn Heineken en RELX. Hier kunt u de samenstelling van de AEX vinden.
Aandelen waar relatief veel in wordt belegd zijn onder andere Safran (militaire software en elektronica), Airbus Group (straaljagers, drones en satellieten), BAE Systems (straaljagers, drones, fregatten, onderzeeërs en meer) en Thales Group (raketten, geweren, radarsystemen en ammunitie).
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'.
Zo doen 'waardeaandelen' (aandelen van ondernemingen die relatief laag zijn gewaardeerd, al wat langer bestaan en niet zo snel groeien) het vaak beter dan groeiaandelen als de economie minder snel groeit en de rentes stijgen.
De flinke daling van de nettowinst is te wijten aan een waardeverminderingsverlies van $ 1,14 miljard op een Russische Joint Venture (Efes). AB InBev ondervond hinder van oplopende kosten (grondstofkosten, verpakkingskosten, transportkosten en marketingkosten) en negatieve wisselkoerseffecten.
Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud en kunst. Vaak geldt: hoe meer winst je eruit kunt halen, hoe groter het risico. Bij beleggen zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en koerswinst.
1. Beleggen in aandelen, obligaties en fondsen. Risico: Het risico is hoog bij het kopen van individuele activa, maar minder als u een brede portefeuille opbouwt. Geld investeren in aandelen, obligaties en fondsen – Beleggen is momenteel de populairste vorm van investeren.
Aandelen kunnen volgens ons in 2022 gemiddeld zo'n 9 procent rendement opleveren en beursgenoteerd vastgoed een procent of 5. Voor obligaties verwachten we opnieuw een zwak jaar.
Een defensieve beleggingsstrategie – ook wel defensief beleggen genoemd – houdt in dat de portefeuille (een verzameling financiële beleggingen zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, contanten en kasequivalenten) regelmatig wordt herschikt om een beoogde assetallocatie te behouden.
AB IBev, de grootste brouwer ter wereld, trekt zich terug uit Rusland. Het verkoopt zijn aandelen aan het Turkse Anadolu Efes. De Leuvense brouwer is van plan om zijn aandeel in de Russische joint venture AB InBev Efes van de hand te doen.
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
De invloed van stijgende rente op aandelen
Wanneer centrale banken de refirente verhogen, heeft dit geen directe invloed op de aandelenmarkt. De enige directe impact is dat geld lenen bij centrale banken duurder wordt voor commerciële banken.
Bekende manieren zijn goed spreiden, opties kopen, beleggen in aandelenfactoren en edelmetalen zoals goud. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. In deze column licht ik toe hoe je die manier van bescherming kiest die het beste bij je past.
Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij. Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed.
De Verenigde Staten is de grootste wapenexporteur, daarna volgen de Europese Unie en China. Grote exporteurs zijn Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
NIBC, de Volksbank (ASN, SNS en Regiobank) en Triodos Bank geven aan helemaal niet in de wapensector te beleggen. Ook voor deze banken werden geen investeringen in de dertien bedrijven gevonden.