Er zijn veel verschillende bouwmethodes mogelijk; traditioneel, houtskeletbouw, modulair, staalbouw en betonbouw zijn de bekendste. In de woningbouw wordt bijna altijd nog gekozen voor de traditionele manier van bouwen.
Vier bouwmethoden voor het (seriematig) bouwen van woningen: stapelbouw, gietbouw, montagebouw prefab beton en montagebouw houtskeletbouw. De keuze voor een methode is onder meer afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, de eisen van het ontwerp en de financiële mogelijkheden.
1. Houtskeletbouw (HSB) HSB is de oudste bewezen en ook de meest gebruikte biobased bouwmethode ter wereld en wat ORGA betreft ook nog steeds koning. Het werken met een frame van houten balken, kolommen en spanten biedt een ongeëvenaarde vrijheid in ontwerpen en keuze van duurzame wandopbouw.
Een echt snelle bouwmethode. De snelste bouwmethoden zijn systeembouw (of prefab), staalbouw, betonbouw, houtskeletbouw en module bouw. Realistisch gezien nemen deze methoden minimaal 6 maanden tot een jaar in beslag. De allersnelste bouwmethode is die van Quackels Woningbouw.
De driehoek is de sterkste vorm waarmee je kunt bouwen. Het is de enige vorm die niet verandert als je er op drukt. Dit heet vormvast. De krachten worden verdeeld over de hele driehoek.
Wat is traditionele bouw? Traditionele bouw is een bouwmethode waarbij de buitengevels steen voor steen op de bouwplaats worden opgemetseld. Ook wordt gebruikgemaakt van betonnen verdiepingsvloeren, wat zorgt voor een degelijke en solide fundering van de woning.
Bouwsystemen zijn gebaseerd op een stalen draagconstructie met betonnen vloer, waarin de gevel als prefab houtskeletelement wordt geplaatst. Met uitzondering van enkele draagconstructies is vrijwel het gehele vloeroppervlak flexibel in te delen.
Steen voor steen wordt het huis opgemetseld op de bouwplaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van betonnen vloeren. Traditionele bouw is in Nederland de meest toegepaste bouwmethode. Vanwege de materialen en degelijke constructie heeft deze bouwmethode zich door de jaren heen bewezen als zeer betrouwbaar.
Traditionele bouw in het kort
Traditionele bouw is nog steeds de meest gebruikte bouwmethode in Nederland. Hoewel deze veel voordelen heeft zoals de grote flexibiliteit in ontwerp en lange levensduur, zijn er ook andere bouwmethodes met andere voordelen.
3.2 Bekisting
Zowel voor warme als koude gietbouw is het van belang dat verlies van warmte uit het verhardend beton, in de fase van verharding, zoveel mogelijk wordt beperkt. Voor warme gietbouw betekent dit dat warmteverlies optreedt bij eindwanden, kopschotten van wanden en vloeren en aan de bovenzijde van de vloer.
Prefab-bouwmethodes
Houtsketelbouw, bijvoorbeeld, wordt zowel in de woningbouw als utiliteitsbouw gebruikt. Er wordt een complete prefab binnengevel gemaakt in de timmerfabriek, inclusief isolatie, kozijnen en beglazing.
Bouwen met ter plaatse gestort beton voor woning- en utiliteitsbouw. Bij deze bouwmethode wordt de betonmortel naar de bouwplaats gebracht en op de bouwplaats met behulp van een kubel of betonpomp in de bekisting gegoten.
Bij de stapelbouw worden beperkt prefabonderdelen gebruikt en is er veel arbeid op de bouwplaats. Bij gietbouw worden de dragende wanden gestort van beton. Voor de vloeren kan men dan een betonvloersyssteem gebruiken. Ook kan men de wanden en vloeren in een keer storten.
Houtskeletbouw is goedkoper dan traditionele bouw met bijvoorbeeld beton. Dat komt aan de ene kant, doordat hout als materiaal goedkoper is dan bijvoorbeeld beton. Daarnaast zijn er minder arbeidsuren nodig om HSB te plaatsen. Dat zorgt er voor dat HSB zo'n 20% tot 25% goedkoper is dan traditionele bouw.
Prefab woning bouw met staalframebouw is in vergelijking met traditionele bouw een veel goedkopere bouwmethode. Je kunt met staalframebouw tot wel 30 procent besparen op de ruwbouwkosten voor de bouw van jouw prefab huis.
Het grote verschil tussen prefab bouwen en normaal bouwen, is dat een prefab bouwwerk niet geheel op locatie wordt gebouwd. Bij prefabricage worden de elementen namelijk op de werkplaats gebouwd en in elkaar gezet. Vervolgens worden deze elementen gebruiksklaar naar de bouwplaats gebracht.
Constructies zijn allemaal verschillend, maar toch hebben ze zaken gemeen. Daardoor kunnen ze in twee grote groepen onderverdeeld worden: statisch constructies. dynamische constructies.
Bovendien is staal na installatie al op zijn hoogste sterkte, in tegenstelling tot beton, dat tijd nodig heeft om uit te harden.
Een profiel (van een constructie) zorgt voor stevigheid van een materiaal. Zelfs dun materiaal (zoals papier) kan erg stevig zijn als het goed gevouwen is. Profielen worden vooral gebruikt bij natuur en techniek.
Traditionele bouw resulteert in woningen met een solide constructie en een lange levensduur. Daarnaast zorgt deze bouwmethode voor een uitstekende warmte- en akoestische isolatie.
Vanuit de aannemer bekeken kennen de de fasen volgens het volgende schema: Initiatief – ontwerp – prijs en contractvorming – werkvoorbereiding – uitvoering – oplevering – beheer.