Deze drie grootheden hebben dus veel met elkaar te maken. Het verband tussen de energie (E), het vermogen (P) en de tijd (t) vind je terug in de formule hieronder. Rekenen met de formule voor elektrische energie.
warmte, stralingsenergie, elektrische energie of golfenergie.
De zwaarte-energie (Ez) is een vorm van energie die een voorwerp heeft ten gevolge van zijn massa en hoogte. De formule hiervoor is: Ez = m x g x h. Ez is de zwaarte-energie in joule (J).
We hebben altijd energie nodig om iets te laten werken. Als we bijvoorbeeld willen zwemmen, hebben we energie nodig om ons door het water voort te bewegen. Dat doe je door te eten en te drinken. Het voedsel wordt in je lichaam omgezet in energie.
Als eenheden voor de hoeveelheid geleverde of verbruikte energie kennen we kilowattuur (kWh; wordt meestal gebruikt voor elektrische energie), joules (J; de standaardeenheid voor allerlei soorten energie) en calorieën (meestal voor energie-inhoud van voeding of de energie die we bij het sporten verbruiken).
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Het opwekken van energie gebeurt op verschillende manieren. Dit kan via fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windmolens, water en biomassa. Via kerncentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen wordt zogenaamde 'grijze' stroom opgewekt.
De verwarming
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte.
Uit de eenheid van arbeid kunnen we dus afleiden dat arbeid gezien kan worden als de hoeveelheid energie die een kracht levert. Als je dus kracht uitoefent waarmee je een object, bijvoorbeeld een bal, verplaatst, dan krijgt de bal een hoeveelheid energie die gelijk is aan de verrichte arbeid.
Arbeid en energie
Onder arbeid verstaan we de grootte van een kracht op een voorwerp vermenigvuldigd met de verplaatsing van dat voorwerp door die kracht. Energie is de mogelijkheid om arbeid te verrichten. Dus met energie kun je arbeid te verrichten, en andersom verbruikt arbeid energie.
Kinetische, zwaarte-, gravitatie-, veer-, elektrische en chemische energie zijn de energiesoorten die je bij natuurkunde op school tegenkomt.
Het lichaam kan op verschillende manieren energie leveren. Het fosfatensysteem/ATP-CP systeem, het anaerobe systeem/melkzuur systeem en het aerobe systeem/zuurstofsysteem. Belangrijk om te weten, is dat alle drie de systemen altijd samen actief zijn. De duur en de inspanning bepalen welk systeem het meest actief is.
Elektriciteit en energie
Elk elektron heeft een kleine elektrische lading. Als elektronen zich verplaatsen, komt er energie vrij. Dat is elektriciteit. Bijvoorbeeld als je het licht aandoet of als je je computer aanzet.
Het is de drager van energie in ons lichaam. Gelukkig kunnen we zelf ATP maken uit de voeding die we elke dag weer tot ons nemen. Deze voeding moet dan wel worden verteerd (opgeknipt in hele kleine deeltjes te weten glucose, vetzuren en aminozuren) zodat ons lichaam het kan opnemen en verwerken.
U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten. Op energieopwek.nl kun je per dag volgen hoeveel energie in Nederland wordt opgewekt.
Milieu Centraal laat zien welke apparaten veel stroom verbruiken en wat je er aan kunt doen. Een elektrische boiler, thuistap of airconditioner kan de energierekening flink opjagen. En ook game pc's of spelcomputers gebruiken vaak veel stroom. Het stroomverbruik zorgt voor veel klimaatimpact.
Eigenlijk alle apparaten verbruiken stroom als je ze niet gebruikt en de stekker wel in het stopcontact blijft zitten. Dit sluipverbruik kost je aardig wat stroom, vooral als je oudere apparaten in huis hebt. Een huishouden is elk jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is ongeveer 100 euro per jaar.
Ondanks de stijging van zon- en windenergie zijn kolen en olie nog altijd de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat is gepubliceerd.
Hoewel zonne-energie niet in de energiestatistieken voorkomt is zonne-energie verreweg de belangrijkste en ook de grootste energiebron op aarde. Deze bron is onuitputtelijk naar menselijke maatstaven gemeten.
Om waterkracht energie op te wekken is er een turbine nodig. Deze turbine komt in beweging door de kracht van het stromende of vallende water en wekt daardoor elektriciteit op. Aan de turbine zit een generator gekoppeld die ervoor zorgt dat de draaibeweging wordt omgezet in elektriciteit.