De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout. Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden.
Voedingsmiddelen met zichtbare zoutkristallen: Voorbeelden hiervan zijn gezouten noten, chips, tortillachips, gezouten popcorn, crackers en pretzels . Bewerkte en ingeblikte voedingsmiddelen: Groenten in blik, soep in blik, bonen in blik, stoofschotels, chili, tomaten-/spaghetti-/pizzasaus en gebakken en gebakken bonen bevatten allemaal toegevoegd natrium.
Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes.
Ondanks wat veel mensen denken, komt het meeste natrium in het dieet (meer dan 70%) uit het eten van verpakte en bereide voedingsmiddelen — niet uit tafelzout dat aan voedsel wordt toegevoegd tijdens het koken of eten. De voedselvoorziening bevat te veel natrium en Amerikanen die minder natrium willen consumeren, kunnen dat moeilijk doen.
Eet meer natriumrijke voedingsmiddelen
Kaas en andere zuivelproducten . Vlees en gevogelte. Zeevruchten, zoals garnalen en oesters. Groenten, zoals bieten, wortels en selderij.
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Hyponatriëmie is een elektrolytstoornis die veel voorkomt bij ouderen. De stoornis kan lang symptoomloos verlopen, maar heeft uiteindelijk ernstige gevolgen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hyponatriëmie is het gebruik van een thiazidediureticum.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
De meeste verse groenten en fruit bevatten van nature weinig natrium . Ook bevat vers vlees minder natrium dan lunchvlees, spek, hotdogs, worst en ham. Koop vers of bevroren gevogelte, vis of vlees zonder toegevoegd natrium.
Producten die in pekel zijn ingevroren, zoals krabbenpoten, kunnen wel 800 tot 1000 milligram natrium per portie bevatten. Ook andere producten, zoals surimi of imitatieschelpdieren, gerookte vis en sommige blikproducten waaraan tijdens de verwerking zout is toegevoegd, kunnen hogere hoeveelheden natrium bevatten.
Figuur 1 toont het zoutgehalte in verschillende soorten kaas per 100 g. Het zoutgehalte in kaas was hoog en er was een grote variatie in zoutgehalte tussen verschillende soorten kaas en binnen hetzelfde type kaas. Gemiddeld bevatten acht van de 23 soorten kaas meer dan 2 g zout per 100 g .
Bewerkt vlees — zoals ham, vleeswaren, gedroogd vlees, hotdogs en worst — bevat veel natrium. Zelfs gewone, bevroren garnalen worden vaak behandeld met natriumrijke additieven.
Keukenzout en natrium
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat uw voeding minder natrium moet bevatten.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Het hormoon dat deze balans bewaakt is het antidiuretisch hormoon (ADH) dat aangemaakt wordt in de hypofyse (een kliertje onder de hersenen). Normaal bevindt de natriumconcentratie in het bloed zich tussen 136 en 146 mmol/liter.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Lichte hyponatriëmie zonder uitdroging kan worden behandeld door een vochtbeperking voor te schrijven of medicijnen aan te passen. Bij een ernstige hyponatriëmie moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Via een infuus wordt dan natrium en vocht toegediend.
In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat een mammy-appel het meeste natrium per portie. Een van deze grote ronde tropische vruchten bevat 127 milligram natrium. Guaves en passievrucht zijn de enige andere vruchten in rauwe vorm die 50 milligram natrium of meer per portie bevatten.
Hüttenkäse
Dit zuivelproduct bevat goede hoeveelheden proteïne en fosfor, maar het bevat veel natrium . De meeste merken bevatten gemiddeld 300 tot 400 milligram voor een half kopje cottage cheese, terwijl sommige merken zelfs 900 milligram bevatten.
Kies opties zoals: Verse of bevroren vis of schelpdieren. Kip- of kalkoenfilet zonder vel of marinade. Magere stukken rundvlees of varkensvlees .