Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Gezond zout is niet schadelijk
Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Zulke zouten bevatten wel een beetje mineralen en spoorelementen, zoals jodium, magnesium en calcium.
De opvallende roze kleur van Himalayazout wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van mineralen, zoals ijzer en magnesium. Het zout is ongeraffineerd en bevat meer dan 84 mineralen en sporenelementen, waaronder calcium, kalium en zink. Hierdoor is het veel voedzamer dan normaal tafelzout.
Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout. Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar.
Wat de impact op de bloeddruk betreft, is er geen verschil tussen wit keukenzout, himalayazout of keltisch zeezout. Ze bevatten allen natrium, wat onze bloeddruk doet stijgen. Er bestaat dus geen zout dat 'beter' of 'gezonder' is voor onze bloeddruk (3).
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Je hebt allerlei soorten zout: Himalayazout, zeezout, Keltisch zout, en het is allemaal gewoon zout. Het is niet zo dat 't ene zout beter is dan 't andere zout. In alle soorten zit ongeveer evenveel natrium. Voor het effect op je gezondheid maakt het dus niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt.
Het advies is om niet meer dan 6 gram zout (2400 mg natrium) per dag binnen te krijgen terwijl we voor onze lichaamsfuncties niet veel meer dan 1-3 gram zout nodig hebben.
Vermijd alle soorten geraffineerd tafelzout. Vermijd alle bewerkte en verpakte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte. Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
Welke thee niet bij hoge bloeddruk? Thee met veel cafeïne, zoals zwarte thee, kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Hoewel een kopje zwarte thee af en toe geen probleem hoeft te zijn, is het verstandig om het drinken van zwarte thee te beperken als je last hebt van bijvoorbeeld hypertensie.
Alle chefs die we interviewden, zeggen dat koosjer zout hun favoriete variant is voor elk type hartig koken. Het bevat geen toevoegingen zoals jodium (wat sommige mensen een metaalachtige smaak vinden), maar het heeft juist een fijne, schone smaak, zegt Matijevich.
Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
#1 Jozo Low sodium salt fine
Jozo low sodium salt heeft een deel van zijn zout vervangen door kaliumzout. Daarom is deze beter voor de bloeddruk.
Bij volwassenen verlaagt LSSS waarschijnlijk de bloeddruk (diastolisch en systolisch) lichtjes vergeleken met gewoon zout . Het gebruik van LSSS verlaagt waarschijnlijk ook het risico op niet-fatale beroerte, niet-fatale ACS en hartziektesterfte lichtjes vergeleken met gewoon zout.
Wil je voor een wat gezondere zoutvariant gaan, dan kies je volgens Geleijnse het beste voor kaliumhoudend zout of zout met extra jodium. Bij kaliumhoudend zout is een deel van het natrium vervangen door kalium, waardoor je bloeddruk minder snel omhoogschiet. Ook extra jodium in zout heeft gezondheidsvoordelen.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.
Tafelgoud bestaat uit 47% kruiden en specerijen, 25% groenten, 18% zeezout en 10% miso. Samen 100% smaak! Dit alles zit verpakt in een handige molen met twee maalstanden, waarmee jij zelf de grofheid bepaalt, voor een nóg intensere geur en smaak.
Te veel zout eten van welke soort dan ook wordt afgeraden voor mensen met een hoge bloeddruk of nierziekten. Hoewel roze zout uit de Himalaya vaak wordt aangeprezen als gezonder zout omdat het minder natrium per portie zou bevatten dan gewoon tafelzout, hebben geen grootschalige studies deze bewering ondersteund.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.