Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Voor de dosering van wasmiddel adviseren wij u 20ml te gebruiken. Voor vloeibaar wasmiddel geldt: gebruik maximaal de helft van de opgegeven dosering wat op de verpakking staat, (u heeft namelijk zeer zacht water). Wasverzachter is in principe niet nodig, maar veel mensen gebruiken het nog vanwege de aangename geur.
Wanneer je met zacht water je haren wast, kun je het beste gebruik maken van een shampoo bar. Dit houdt je haar sterk en gevoed.
Hoe harder het water hoe meer speciale ingrediënten een wasmiddel moet bevatten om het water te verzachten. Daarom wordt bij hard water aangeraden om meer wasmiddel te gebruiken. Over het algemeen is de hardheid van het Nederlandse leidingwater praktisch over meer dan 2,7 dH.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel. Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een wasmiddel voor bonte was. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.
– Zacht water is even belangrijk als een goede shampoo. Haar is soepeler, schoner en glanst beter als het met zacht in plaats van met hard water gewassen wordt. Zacht water is beter voor gezond haar. – Zacht water zorgt er voor dat wasgoed langer meegaat en zijn kwaliteiten langer behoudt.
Een theelepeltje is voldoende bij zacht water van 0 dH. Gebruik van teveel vaatwaspoeder zorgt namelijk weer voor zeepvlekken.
Vitamine C zorgt ervoor dat de kalk uit je haar wordt verwijderd. Je kan probleemloos in een supermarkt vitamine C in poedervorm kopen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is een halve theelepel poeder toevoegen aan een glas water. Giet de hele inhoud van het glas over je haar en laat het even inwerken.
Gebruik liever geen demiwater (strijkwater), deze is niet alleen ontdaan van alle calcium, maar ook van goede mineralen waar je haar wel blij van wordt. Je zou demiwater kunnen beschouwen als 'dood' water.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Van alle ecologische wasmiddelen komt het duurzame wasmiddel Hakuna Matata wasmiddel het beste uit de test van Ecotoday.nl, ook wanneer het wordt vergeleken met een niet-ecologisch middel. Tranditionele wasmiddelen bevatten veel water en worden vervoerd in grote, zware plastic flessen.
Slecht voor het milieu
Wasverzachter vormt een laagje op kleding en stoffen dat niet uitgespoeld wordt. Als je veel wasverzachter gebruikt, raakt je wasgoed 'verzadigd' en gaat de rest – inclusief chemische stoffen – mee met het afvalwater het riool in, wat natuurlijk niet goed voor het milieu is.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Nadelen vloeibaar wasmiddel:
In verhouding is het duurder in aanschaf. U gebruikt snel te veel. In sommige gevallen maakt het minder goed schoon. Het laat door het wassen op lage temperaturen eerder vetluis achter in de machine wat een voedingsbodem is voor bacteriën.
Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.
Het gebruik van wasmiddel capsules voor het wassen van kleding wordt aangeraden, omdat ze eenvoudig en handig zijn in gebruik. Capsules zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te doseren en niet hoeft te bepalen hoeveel wasmiddel nodig is per wasbeurt.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Wanneer je kiest voor zouttabletten op basis van ingedampt zout zit je helemaal goed. Kies ook steeds voor een gekend merk zoals Axal zouttabletten of Soft-sel onthardingszout. Deze kan je online kopen in de webshop.
De prijs voor onthardingszout voor je waterverzachter schommelt rond de 25 euro voor een zak van 25 kg. Je gaat best voor zouttabletten op basis van ingedampt zout van bekende merken als Axal en Soft-sel.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.