Vanaf 19 september ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM start met het uitnodigen van mensen van 60 jaar en ouder. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief.
De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.
Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden. In deze link vindt u de bijbehorende kamerbrief.
Kinderen krijgen hun eerste pneumokokkenvaccinatie als zij 3 maanden oud zijn. Als ze 5 maanden oud zijn krijgen zij hun tweede inenting. Bij 11 maanden krijgen ze hun derde inenting. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau, tegelijk met de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie.
Het vaccin van Novavax beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. Net als de andere goedgekeurde coronavaccins. Let op: In Nederland wordt sinds 30 september 2023 geen Novavax meer ingezet. Naar verwachting is in november 2023 een eiwitvaccin van Novavax verkrijgbaar dat is aangepast aan de XBB-variant.
Moderna en BioNtech/Pfizer zijn geschikt voor dezelfde vaccinatiedoelgroepen. Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/ Pfizer.
Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19? We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan.
Vanaf 26 februari worden mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis uitgenodigd voor een extra coronavaccinatie. De uitnodiging volgt ongeveer 3 maanden na hun laatste coronaprik.
Iedere 5 jaar opnieuw vaccineren is daardoor niet meer nodig. Bovendien zijn de nieuwe conjugaatvaccins effectiever in het beschermen tegen ziekte door pneumokokken dan het huidige polysacharidevaccin.
Mensen van 60 tot en met 69 jaar komen drie maanden na de laatste vaccinatie of besmetting in aanmerking voor de herhaalprik. Vanaf 26 maart kunnen zij hiervoor bij de GGD online een afspraak maken en kunnen de eerste prikken worden gezet.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de pneumokokkenprik zitten? Antwoord. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
De incidentie van pneumonie is relatief hoog bij kinderen jonger dan 5 jaar en stijgt bij mensen van 50 jaar of ouder. Van de in het ziekenhuis opgenomen patiënten met een pneumonie wordt naar schatting 20 tot 30% veroorzaakt door pneumokokken. Jaarlijks gaat het naar schatting om 5.400 mensen van 60 jaar en ouder.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Goed beschermd. Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd.
Net als andere vaccinaties kan de pneumokokkenprik soms bijwerkingen geven. U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn.
Voor verre landen zijn vaak prikken nodig om u tegen ziekten te beschermen. Een prik bevat bacteriën of virussen, maar dan in een onschadelijke vorm. Welke prikken u het beste kunt krijgen, hangt af van het land waar u heen gaat. De prikken kunt u halen bij uw huisarts of bij een vaccinatiebureau.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten? Meer informatie. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
Het vaccin wordt toegediend als een injectie in de spier of diep onder de huid. Uw arts of verpleegkundige zal vermijden om de injectie in de huid of in een bloedvat te geven.
Als je corona hebt gehad heb je ook maar 1 prik nodig. Je kunt niet zelf je vaccin kiezen, behalve Novavax of Jansen (vanaf 18 jaar). De boosterprik kun je 3 maanden na de prik(ken) van de basisserie halen. Als je na de basisserie corona hebt gehad, kun je de boosterprik minimaal 3 maanden na de coronabesmetting halen.
Soms kunnen klachten na coronavaccinatie lijken op klachten van een COVID-19 infectie. Bekende klachten na vaccinatie zijn: reacties op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en koorts. Deze klachten zijn meestal binnen 1 tot 2 dagen verdwenen.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.