De meeste mensen zijn op kerstavond vrij. Met de twee vrije dagen in het vooruitzicht vinden veel mensen het lekker om te ontspannen. Je kunt natuurlijk passief kerstfilms kijken of juist lekker actief spelletjes spelen.
Maak dus zelf ook je eigen kerstavond traditie samen met je partner of gezin! Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerstornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Ook een winters thema mag natuurlijk niet ontbreken voor Kerst 2022. Dit jaar brengen we een bezoekje aan een prachtig, sereen bevroren meer. Wit, zilver, mosgroen, mistig blauw en een donkere nachtblauwe tint vormen het koele, rustgevende kleurenpalet voor deze kersttrend.
Voor de ene kerk begint het om 18.00 uur op 24 december en voor de andere gelovigen in de andere kerk begint het op 25 december om 18.00 uur.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Alle christelijke kerken vierden tot en met de vierde eeuw de geboorte van Jezus op 6 januari. Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar. Toch is Tweede Kerstdag in meerdere landen bij wet een erkende feestdag.
Met Kerst zien we overal rood, groen en wit. Het zijn zonder twijfel de kerstkleuren bij uitstek. En als we dit jaar nu eens origineel uit de hoek kwamen met deze 3 originele tinten? Rood is dé kerstkleur.
Wit, goud & lichtblauw: feeëriek & feestelijk
Het wit zorgt voor een winterwonderland-basis; zeker als je kiest voor een besneeuwde kerstboom. De combinatie van wit met lichtblauw is een klassieker met een zachte uitstraling.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.