Welk type collega vind je moeilijk om mee samen te werken?
Tips om om te gaan met lastige collega's
Een afstandelijke collega komt vaak kritisch over en daardoor soms veroordelend. Je krijgt weinig hoogte van deze collega en zijn houding kan je een ongemakkelijk gevoel geven. Afstandelijke collega's hebben echter wel degelijk emoties, ze zijn alleen minder zichtbaar.
Geef op een rustige, duidelijke manier aan dat je de manier van samenwerken en de verdeling van taken op dit moment niet prettig vindt. En probeer in dit gesprek met haar af te spreken hoe jullie het beste kunnen samenwerken, welke taken zij doet, en wat jij doet.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.
Je partner kan ook een oogje op je hebben als: Je collega stiekem naar je kijkt gedurende de dag, zonder aanwijsbare reden. Je collega naar je staart, knipoogt of je interesse probeert te wekken met zijn of haar ogen tijdens vergaderingen of andere gelegenheden op het werk.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Neem narcistisch gedrag zoals het is. Omgaan met iemand met narcistisch gedrag kan een grote uitdaging zijn. ...
Geef nooit rechtstreeks of openlijke kritiek. Ga in de samenwerking met een narcistische collega nooit rechtstreeks of openlijk de confrontatie aan. ...
Stankoverlast. Ratten kunnen met hun ontlasting en andere uitscheidingen zeer veel stankoverlast teweegbrengen. Vooral als de ratten in kantoorruimten het plafond bevuilen, maar ook in opslagruimten, loodsen en magazijnen kan vooral de urine van ratten veel stank geven.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom roddels ontstaan. Zo kan het een emotionele ontlading zijn. Speelt er veel op je werk en werk je veel samen met mensen die jou op een of andere manier raken, dan kan het heel fijn zijn om zo nu en dan even te ontladen en dat te bespreken met je collega's.
Bij het aanspreken op gedrag houd je vast aan je eigen punt. Het gaat er om dat je duidelijk wilt zijn over je verwachtingen. Als de gemaakte afspraak niet haalbaar is, wil je dat je collega jou op de hoogte stelt. Je ziet in het voorbeeld dat aanspreken niet langer vrijblijvend is.
Stel duidelijke grenzen: dit pik ik wel en dat pik ik niet. Schrijf deze grenzen voor jezelf op. Laat dit duidelijk in je gedrag merken. Probeer niet extra aardig of juist onaardig te zijn als hun gedrag er niet naar is, maar blijf neutraal en blijf je richten op dingen die wel goed gaan.
Met andere woorden: vaak leven psychopaten als normale mensen, maar een paar eigenschappen maakt hen anders. ... In deze 10 beroepen kom je de meeste psychopaten tegen
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”
Teamconflicten ontstaan doorgaans als het volgende speelt: Het team is het onderling niet eens over de gestelde doelen. De teamleden en hun leidinggevende zitten niet op één lijn. De teamleden verwachten iets anders van elkaar of hun leidinggevende en vice versa.
Dit doe je door goed zicht te hebben op wat kwaliteiten van je teamleden zijn. Leer teamleden kennen. Ga met elkaar in gesprek en voer gesprekken over de persoonlijke en professionele ontwikkeling van elk teamlid.
Vertrouwen: Men voelt zich veilig en durft zich kwetsbaar op te stellen. Conflicten: Men gaat openlijk de strijd aan over ideeën. Betrokkenheid: Men steunt besluiten en actieplannen. Verantwoordelijkheid : Men spreekt elkaar aan op het realiseren van overeengekomen activiteiten.