Oude schapenrassen zijn echte grazers en zijn ook heel wat selectiever dan de echte gedomesticeerde vleesschapen. Ze doen zich tegoed aan grassen, kruiden maar ook aan brandnetel bramen en twijgjes.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Het meest opvallende van de Shropshire is dat zij geen boombast vreten en dat is de reden waarom ze grootschalig worden ingezet in boomgaarden in Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zij eten het onkruid en gras onder de bomen.
“Samen met de boswachters van dit gebied zette ik een begrazingsplan uit om met mijn kudde Kempische Heideschapen de berenklauw aan te pakken. Dit pakte goed uit. Binnen een paar maanden was de plant verminderd. En voor de schapen is de berenblauw ook nog eens een lekkernij.
Horens Tamme schapen hebben meestal geen horens, maar wilde schapen wel. Die horens zijn dik en sterk en draaien meestal naar achter om hun oren heen. Rammen gebruiken die horens om met rivalen te kunnen vechten om de vrouwtjes. De beste vechter dekt de meeste ooien.
Als je deze schapen niet scheert blijft de wol altijd door groeien, maar ook deze schapen ruien en verliezen zo dus hun wol. Het nadeel van deze schapen is dat wanneer je ze niet scheert, ze er afschuwelijk uit gaan zien.
Bleu du Maine is een Frans, groot schapenras, dat gemakkelijk lammert. Meestal wordt het gekweekt voor het vlees en ingekruist met andere vleesschapen. Het Schotse Soayschaap is een klein, schuw dier dat verhaart in het voorjaar. Scheren is niet nodig.
Schapen zijn bij uitstek geschikt om deze plant aan te pakken. Ze hebben geen last van de irriterende eigenschappen van de plant. Ze eten alle onderdelen van de plant, ze duwen zelfs de grote stelen om om die te schillen en op te eten.
Schapen blijken zeer effectief te zijn in de bestrijding van de reuzenberenklauw. De dieren houden de planten kort. Dat verhindert dat de planten tot bloei komen, waardoor ze ook geen zaden kunnen verspreiden. Voor de schapen is de berenklauw een lekkernij.
De stengels van de gewone jonge berenklauw zijn eetbaar. Je kunt de berenklauw oogsten als de plant circa 20 centimeter is. De stengels doen qua smaak denken aan een combinatie van mandarijn, kokos en komkommer. Ook kun je ervoor kiezen om de plant dan in zijn geheel eten.
Verlept loof is zeer gevaarlijk omdat hierin de glycoside reeds is omgezet in blauwzuur. Vergiftigingen met laurierkers - Prunus laurocerasus - en ook cotoneaster treden vooral op wanneer snoeisel binnen het bereik van de dieren komt. Na opname wordt in beide gevallen cyaan geproduceerd hetgeen de ademhalings stillegt.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Zelden zien we geiten grassen en andere grazige planten eten. Ze eten liever brandnetel, bramenbladeren en zelfs de bloeiwijzen van distels, zelfs van speerdistel. Maar bovenal schillen ze graag takken van struiken en bomen.
Zuiverend voor de bodem
Ook in de wat wildere tuin worden brandnetels vaak gewied, meestal omdat we de eigenschappen van dit kruid onvoldoende kennen. Brandnetels werken zuiverend, ook in de natuur. Ze duiken vaak spontaan op op plaatsen waar veel plantenresten, takken of bladeren liggen.
Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.
Berenklauw kan lelijke gevolgen hebben. Honden kunnen net als mensen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van de berenklauw.
Het verschil tussen fluitenkruid en berenklauw
Onthoud dat fluitenkruid dunnere stelen en iets fijnere bloemen heeft. Bovendien bloeit deze plant van april tot juni, terwijl de berenklauw van juni tot oktober (de 'gewone' variant) of van juni tot augustus (de 'reuzenvariant') te vinden is.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Aan groeiende dieren mag men ca. 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer), omdat ze meer nodig hebben; Zogende dieren hebben zelfs nog meer nodig, hier geldt als richtlijn: ca. 40 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer).
Schapen krijgen meestal een scheerbeurt in mei of juni, omdat de zomerperiode dan dichterbij komt. Bij warmer weer gaat het scheren van de wol gemakkelijker, omdat het vet tussen de wol vloeibaarder is.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Schapen scheren gebeurt vaak maar 1 keer per jaar. Het kan echter nodig zijn om ze in de winter een extra scheerbeurt te geven om ze te beschermen tegen parasieten.
Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid. Maar hebben ze honger, dorst of voelen ze zich onrustig, dan hoor je ze luid en duidelijk.
Hoeveel schapen kun je per uur scheren? Als je ervanuit gaat dat een schaap scheren maximaal 2 minuten duurt kun je tussen de 30 en 60 schapen per uur scheren, wat fors is! Scheren is belangrijk, dus het is goed om te weten dat je zoveel schapen in korte tijd kunt scheren.