De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
Wat is betonplex? Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
Als de onderlinge afstand van de hoekprofielen 1 meter is en de plaatdikte 18 mm dan is de draagkracht ca. 150 kg/m2.
Een OSB en Underlayment zijn even sterk, OSB is door zijn uiterlijk wat goedkoper. Bedenk dus vantevoren goed wat je met de plaat wil maken.
MDF is erg stevig, maar ook licht in gewicht en een stuk goedkoper dan massief hout. Het materiaal wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals in deuren, laminaat en meubels.
OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
Voordelen. De voordelen van multiplex: Efficiënter gebruik van het hout, ook de andere minderwaardige stukken van de boom worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de binnenlagen van het multiplex. Door de gekruiste lagen is de plaat in sommige richtingen sterker dan massief hout van dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht.
Door de samenstelling van Multiplex brengt dit plaatmateriaal een hoop voordelen met zich mee: Omdat de houtvezels in verschillende richtingen op elkaar zijn gelijmd, is het materiaal bijzonder sterk. Door deze sterkte is deze houtsoort beter bestand tegen scheuren of breuken wanneer het hout belast wordt.
Okoume multiplex is de meest gebruikte multiplexplaat voor interieurtoepassing (en voor timmerwerk buiten). Deze plaat heeft een exterieure verlijming en is makkelijker glad te schilderen. StarPlex® multiplex is geschikt voor binnen, in licht vochtige omstandigheden.
Het multiplex wordt zwaar als het nat is en als het buiten gebruikt wordt moet het direct afgedekt worden in het geval van regen. De absorberende eigenschap van de gelaagdheid van multiplex zorgt er dus voor dat het niet geschikt is voor iedere constructie.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
OSB is goedkoper en kan prima gebruikt worden voor een dakbeschot. Underlayment is namelijk niet noodzakelijk voor een dakbeschot.
Underlayment is vlak en sterk en bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het is vaak wat vlakker dan multiplex en heeft een wildere uitstraling. Daardoor werd het vroeger minder gebruikt als zichtwerk.
Betonplex platen worden veel gebruikt bij het maken van bekistingen. Bekistingen worden weer gebruikt bij het storten van beton. Door de gladde afwerking van het betonplex is het plaatmateriaal uitermate geschikt voor het storten van beton. Niet alleen voor betonstorten is het materiaal erg geschikt.
Het materiaal is zeer sterk en bestand tegen vocht. De fenolcoating is niet langdurig bestand tegen uv-straling en kan onder invloed van (zon)licht verkleuren. Betonplex is er in verschillende materialen, zoals spaanplaat en multiplex, en met afwerklagen van diverse dikte en materiaal.