De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Placenta. In de baarmoeder zit de moederkoek (zie plaatje), met een medisch woord ook placenta genoemd. Hierin zitten bloedvaten van de moeder en van de baby die langs elkaar heen lopen. In de placenta wisselen de moeder en de baby stoffen uit.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Heeft u plotselinge, hevige pijn in de navelbreuk? Neem dan direct contact op met uw huisarts. Bel ook uw huisarts als u veel pijn heeft of twijfelt over uw klachten.
Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. De lever weegt ongeveer 1500 gram en heeft een linker- en een rechterkwab. De beide kwabben bestaan samen uit 8 delen (segmenten). Er stroomt ongeveer anderhalve liter bloed per minuut door de lever.
De alvleesklier ligt achter in de bovenbuik, voor een deel achter de maag en de twaalfvingerige darm. De alvleesklier bestaat uit drie delen: De 'kop' van de alvleesklier; ligt midden in de buik, onder de lever en tegen de twaalfvingerige darm.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Meest voorkomende symptoom: buikpijn. Koorts en rillingen. Misselijkheid. Braken.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Een divertikel is een uitgerekt stukje wand in de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik.
In het kort
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
'Wellicht dragen zij strakke kleding, waardoor de pluisjes de navel inschuiven en er niet meer uit kunnen', suggereert hij in zijn onderzoek. Zijn theorie is dat de haartjes kleine vezels van je kleding af schrapen, die blijven plakken in de diepte van je navel.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Een aanval van acute alvleesklierontsteking kenmerkt zich vooral door hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn verergert meestal na een maaltijd. Ook koorts en een oppervlakkige en snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten.
Een tumor in de kop van de alvleesklier kan leiden tot afsluiting van de grote galbuis. Door opeenhoping van gal kunnen uw huid en oogwit geel kleuren. Door een verstoorde vertering van voedsel, kunnen klachten ontstaan als misselijkheid, braken en diarree.