Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen, o.a.:Het hoofd: hypothalamus en hypofyse.De hals: schildklier en bijschildklieren.De buik: bijnieren, alvleesklier (pancreas)
Hormonen worden gemaakt door hormoonklieren. Belangrijke hormoonklieren zijn de volgende: De hypothalamus zit in je hersenen en is één van de belangrijkste klieren. Het dirigeert als het ware het hormonale systeem, doordat het de koppeling vormt van je zenuw- naar je hormoonstelsel.
Geslachtshormonen zijn de hormonen die afgegeven worden door de gonaden of geslachtsklieren. De bijnieren produceren als bijproduct ook vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen.
Het hormoon oestrogeen is hét belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen. Het wordt in de eierstokken aangemaakt. Oestrogeen is van grote invloed op de stofwisselingsprocessen van de hersenen, bloedvaten, botten en slijmvliezen.
Het lichaam heeft een aantal verschillende hormoonproducerende organen (hormoonklieren): de geslachtsklieren (eierstokken bij de vrouw en testikels bij de man) zijn wellicht de bekendste, maar ook de schildklier, de bijschildklieren, de bijnieren en (een deel van) de alvleesklier en de nieren behoren tot het endocriene ...
De hypofyse is een zeer belangrijke hormoonproducerende klier, die midden in het hoofd onder de hersenen hangt. De hypofyse maakt hormonen die andere klieren aanstuurt tot het maken van hormonen. Daarnaast maakt de hypofyse ook hormonen die zelf een effect hebben op het lichaam.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking.
Het kan zijn dat je hormonen worden beïnvloed door factoren waarvan je niet weet dat ze schadelijk zijn. Zo kunnen het gebruik van bepaalde parfums, cosmetica en schoonmaakmiddelen en laat op de avond TV kijken of het eten van specifieke voedingsmiddelen je hormoonbalans verstoren.
De eierstokken liggen aan beide kanten naast de baarmoeder. Ze produceren eicellen en hormonen (oestrogeen en progesteron).
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen! Wij helpen je graag. Je hormonen zijn namelijk te beïnvloeden met voeding en leefstijl. Door het eten van onbewerkte voeding, voldoende slaap, ontspanning en voldoende beweging kun je de hormoonbalans weer herstellen.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers.
Cortisol wordt het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt geproduceerd in de bijnieren en stuurt de verwerking van vetten, eiwitten en koolhydraten aan. Cortisol helpt omgaan met stress, stimuleert de eetlust, verbetert de spijsvertering en stimuleert spieren en hersenen.
Testosteron en seks
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Te veel xeno-oestrogenen uit je voeding of gifstoffen uit je omgeving kunnen zorgen voor hardnekkige vetopslag en een traag werkende schildklier zorgt ook voor een lage vetverbranding. Kortom: gezond eten maar toch vet of vocht vasthouden wijst ook vaak op een hormonale disbalans.
Omdat de clitoris ook de zijkanten van de vagina omsluit, is het zogenaamde 'vaginale orgasme' eigenlijk gewoon een clitoraal orgasme. De zenuwuiteinden in de vaginawand zelf en de uitlopers van de clitoris zorgen ervoor dat je kunt klaarkomen door vaginale bevrediging, zoals met een penis, dildo of met vingers.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
neurotransmitters, zoals serotonine. Ongeveer 15% serotonine komt uit de pijnappelklier. Dit hormoon reguleert de psycho-emotionele toestand van een persoon. Het verlicht stress, reguleert de spanning van gladde spieren en wordt overdag aangemaakt.