's Winters eten loslopende kippen graag onkruiden als straatgrasjes (vooral de zaden vinden ze geweldig) en kleine veldkers – dat spaart jou een pak wiedwerk uit in de lente. Als je een moestuin hebt, moet je wel opletten, kippen lusten namelijk graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel en aardbeien.
Kippen drinken veel water en zijn daarnaast dol op kippenvoer zoals zaden, granen, groenvoer en wormen. Het is slim om de voerbakken wat hoger te zetten of op te hangen, zo voorkom je dat de kippen erin gaan staan of het gebruiken als sanitaire voorziening.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Kipvriendelijke planten
Het kruid vogelmuur (stellara media) wordt graag door kippen gegeten. Daarnaast zijn kippen dol op lavendel, munt, peterselie, oregano en salie. Ook is het raadzaam om planten en bomen neer te zetten die de gehele winter groen blijven, zoals de den, spar en hulst.
Te vet, te zout en te gekruid voedsel is echt heel slecht voor de kippen. Als jede kippen los laat in de tuin, blijken het ook nog eens fantastische tuinhulpjes te zijn. Onkruid, rupsen, slakken en veel ander ongedierte worden door de kippen vakkundig verwerkt tot een heerlijk vers eitje, en wat ontlasting natuurlijk…
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zorgt een inactieve levensstijl voor een ongezonde omgeving.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.
Een kippentuin heeft een gevarieerde begroeiing: er staan soorten in die de kippen niet eten, zoals hulst, klimop en beukenhaag. Klimop trekt insecten aan en vormt op die manier een indirecte voedselbron. Ook zijn er genoeg soorten die vruchten dragen, waar de kippen dol op zijn.
Zoek je een bodembedekker voor de kippenren? Beukensnippers zijn hier erg geschikt voor! Deze bodembedekking neemt vocht erg goed op. Doordat beukensnippers zwaarder en grover zijn dan houtvezel en hennepvezel, waaien ze minder snel weg in de kippenren.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Jakobs Kruiskruid, Boterbloem, Fluitekruid, Vingerhoedskruid, Stinkende Gouwe, Paardenstaart, Bolderik, Vlasleeuwenbek, Witte Klaver, Rolklaver, Akkerhoningklaver, Bilzekruid, Herik en Monnikskap zijn allemaal kruidachtige planten, die je beter niet in en om de kippenren zet.
Planten die behoren tot de nachtschadefamilie - Planten die tot de nachtschadefamilie behoren zijn bijvoorbeeld de aardappel, tomaat en aubergine. De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Natuurlijk geef je kippen geen rare dingen te eten. Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
Kippen lusten heel graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel, aardbeien. Ze eten niet van het loof van de wortels, erwtjes, bonen, courgettes, pompoenen, komkommers.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Geef ze genoeg zitstokken om op te roesten en rusten.Ook ladders, wat bloempotten, boomstronken en ornamenten van verschillende hoogtes om op te klimmen zorgen voor vermaak. Veel kippen vinden de Chicken Swing interessant, alsof ze in hun vorige leven een papegaai waren.
De hele dag rustig en vrolijk praatjes maken tegen de andere hennen en met schuivende poten zoeken naar kleine insecten, zaden, wormen... doet ze zó graag! Deze bezigheden maken van haar een gelukkige kip.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Een smaakvolle groente om te verwerken in het kerstmenu! Trouwens, van deze verlate teelt van groene bloemkool hoeft er niets verloren te gaan als er kippen in de buurt zijn. Bloemkoolbladeren behoren tot hun favoriete groenten.
Bosdieren
Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.