Er zijn vele soorten onkruid. Vooral de wortelonkruiden zijn daarvan het moeilijkst te bestrijden. De zogenaamde wortelonkruiden hebben een gevreesd en breed vertakt wortelgestel. Alleen door deze wortels volledig te verwijderen, kan men de plant uiteindelijk uit de tuin verwijderen.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.
Tip 2: Strooizout gebruiken
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Onkruiden zijn onder te verdelen in grasachtigen (monocotylen) en breedbladige onkruiden (dicotylen). Breedbladige onkruiden ofwel "tweezaadlobbigen" hebben per zaad twee zaadlobben (of "cotylen"). In de zaadlobben zit reservevoedsel opgeslagen die nodig is voor de kieming en eerste groei van de jonge plant.
Zevenblad draagt de mooie naam Aegopodium podagragria. Het is echter een van de meest gevreesde onkruiden in de tuin en wordt daarom ook wel tuinmansverdriet genoemd. De lange, witte wortels zijn lastig te verwijderen, en als ze afbreken groeit er snel weer een nieuwe plant uit.
Overblijvende onkruiden hebben wel een opslagsysteem (wortels, knollen…) en daarin slaan ze alles op wat ze nodig hebben om meerdere jaren in leven te blijven. Sommigen maken uitlopers onder de grond waardoor ze zich razendsnel kunnen verspreiden.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien. Wat is de beste periode om onkruid te bestrijden? Je gebruikt Roundup® onkruidbestrijder het beste bij zacht weer (een temperatuur tussen 12 en 25 graden en windstil). Roundup® onkruidbestrijder is het hele jaar door even effectief.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Onkruid in de tuin is met chloor vrij goed te verwijderen, maar dit proces is niet milieuvriendelijk. Omdat het naburige planten in bedden kan beschadigen, hebben andere methoden, zoals mechanisch wieden of het bedekken van bedden tegen onkruid, de voorkeur.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Een plant sterker dan onkruid onttrekt het zonlicht aan de bodem van je tuin. Ons advies: denk eens aan de Geranium Macroorhizum (Ooievaarsbek). Dit is de ideale bodembedekker tegen zevenblad.
Hoe zevenblad eruit ziet? De plant wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog. Onderaan de stengel zijn de bladeren zeventallig, waar de naam zevenblad ook vandaag komt.De plant bloeit van mei tot en met augustus. In deze periode krijgt zevenblad vaak witte bloemen, maar deze kunnen ook roze zijn.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
STARANE TOP is een herbicide tegen breedbladige onkruiden in winter- en zomergranen, grasland, graszaadteelt, grasvegetatie en uien. Starane bestaat uit een nagemaakt plantenhormoon die van nature ook in de plant voorkomt. Starane verstoord de hormoonbalans waardoor de gevoelige onkruiden bestreden worden.
Hondsdraf is een kruipende plant en komt vaak voor tussen beplanting. De plant vermeerdert zich snel en kan jouw tuin grotendeels overnemen. Tip: Dit onkruid is wel ergens goed voor. Het blad van Hondsdraf wordt namelijk gebruikt tegen zweren, zwellingen en jeuk.
Klein Hoefblad is een overblijvend wortelonkruid dat in het najaar kiemt. Het is een algemeen voorkomend kruid in bermen, akkers, greppels en op plaatsen met kaalslag.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.