De beste pannen voor iedere keuken Het bereiken van de perfecte cuisson begint namelijk bij een goede pan. Daarom hebben wij de beste pannen van de bekendste merken als Le Creuset, Zwilling, Fissler, de Buyer en Demeyere op voorraad.
Leien dakpannen gaan het langst mee. Deze dakpannen hebben een gemiddelde levensduur van 75 jaar. Als je deze dakpannen goed onderhoudt, zul je er waarschijnlijk je hele leven plezier van hebben.
Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat. Hierdoor heeft gietijzer dan ook verreweg een veel hoger rendement dan de meeste andere materialen. Gietijzer is bovendien een erg stevig en ook heel duurzaam materiaal.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een van de meest gezonde koekenpannen is een RVS koekenpan. Hier zit niks in met stoffen en is puur gemaakt van Roest vrij staal (RVS). Maar koken met de Proline 7 is niet alleen gezond maar ook nog eens duurzaam. Deze pannen komen standaard met meer dan 20 jaar garantie!
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Een koekenpan, een wokpan of een fijne stoofpot? Ook zijn er complete gifvrije pannensets. Daarnaast zijn er de gifvrije koekenpannen gemaakt van emaille. Deze zijn zeer krasbestendig en CO2 neutraal.
Hij heeft veel kook programma's gemaakt en weet als geen ander, de beste gerechten op tafel te zetten. Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Verder is een RVS pan de beste keuze omdat RVS een mooie warmtegeleiding heeft, vaatwasserbestendig is en niet snel deukt of krom trekt. Zowel de pannen met als zonder anti-aanbaklaag is aan te bevelen. Met anti-aanbaklaag is sneller schoon te krijgen en brand minder snel aan.
Volledig aluminium pannen en gietijzeren pannen geleiden goed en maken daardoor minder geluid. Gietijzeren pannen zijn vaak wat duurder. Tip: op marktplaats zitten er soms pareltjes tussen voor een schappelijke prijs. Goedkopere pannen waarvan de bodem uit meerdere lagen bestaat, maken meer geluid.
Zodra je een magnetische pan op het vuur zet, worden de golven omgezet in een veld dat alleen de pan verhit. Als je de pan verwijdert, verdwijnt het veld en koelt de inductieplaat af. Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Dakpannen. De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Alle Tefal pannen zijn altijd geschikt voor gas, elektrisch en glaskeramisch als warmtebron. Heb je inductie, kijk dan goed of de pan óók geschikt is voor inductie. Indien een pan ook geschikt is voor inductie, wordt dit vermeld in de titel/naam van de pan in onze webshop.
De Demeyere Alu Pro anti-aanbak koekenpan is een lichtgewicht krachtpatser en komt als beste anti aanbakpan uit de Consumentenbond test. De 5mm aluminimum Triplinduc bodem geeft optimale warmte verdeling en daardoor 30% meer rendement op inductie.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie. Het voordeel van een pannenset op inductie is dat het werkt aan de hand van een magnetisch veld.
Voor gebruik
Voor pannen met een anti-aanbaklaag adviseren we altijd om deze voor het eerste gebruik eerst even goed met water en zeep schoon te maken en daarna even in te wrijven met wat olie.
Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden. Bakken in dit soort olijfolie raden wij dan ook af. Laat de pan altijd goed op temperatuur komen voordat je de ingrediënten toevoegt.
Een PFAS pan herken je vaak aan een zwarte aanbaklaag. Deze baklaag is gemaakt van kunststof waar PFAS in verwerkt zit. Er zijn ook pannen met een titanium aanbaklaag. Deze baklaag heeft de stof fluorpolymeer dat versterkt is met titaniumdioxide.