Albert Heijn Skyr
Tot slot kunt u ook huismerk Skyr bij de Albert Heijn kopen. De Albert Heijn Skyr bevat weliswaar iets meer vet (0.2 gram vet per 100 gram yoghurt) dan Arla Skyr, maar verder in de voedingswaarde van beide producten gelijk.
WAT IS SKYR? Skyr ( spreek uit SKIR) is een typisch melkproduct uit Ijsland. Je kunt het nog het beste vergelijken met magere kwark wat neigt naar hangop. ( hangop is uitgelekte yoghurt) Het is een zeer zachte kaas hoewel het qua textuur meest op yoghurt lijkt.
Arla skyr is een heerlijke yoghurt in IJslandse stijl. Van nature rijk aan eiwit, 0% vet en toch lekker romig van smaak.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Conclusie. Skyr zou dus altijd kunnen passen in een plan om af te vallen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat Skyr voedzaam is, laag in koolhydraten en vet en hoog in eiwitten. Hierdoor geeft Skyr een langdurig vol gevoel.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Onze melk is niet zomaar melk
We werken volgens biologische richtlijnen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de koeien lekker naar buiten kunnen en er geen kunstmest of chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt op het land. Dat is wel zo natuurlijk.
Skyr wordt gemaakt van afgeroomde, magere melk. Die melk wordt daarna verwarmd en gecombineerd met levende culturen van bacteriën. Dit proces is bijna hetzelfde als bij yoghurt. Wat Skyr echt anders maakt is dat er daarna stremsel ('skyr') wordt toegevoegd.
recept voor 1 persoon: 20 gram granen. 5 gram amandelschaafsel. 250 gram Skyr.
Skyr bevat probiotica
Skyr bevat net als yoghurt, maar bijvoorbeeld ook kefir levende melkzuurbacteriën, die een gunstig effect hebben op de darmflora.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Ísey Skyr Bosvruchten is niet alleen hoog in proteïnen, koolhydraat- en vetarm maar ook lactosevrij. Door de toevoeging van lactase en een speciale filtertechniek wordt de lactose afgebroken en is deze variant geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Natuuryoghurt zou het meest ongerepte moeten zijn (en is als product ook het meest wettelijk beschermd) en heeft de grootste concentratie levende culturen.
Minder verzadigd vet
Als pluspunt noemt Alpro 'van nature arm aan verzadigde vetten'. Deze kwark bevat inderdaad een stuk minder ongezonde verzadigde vetten dan volle of halfvolle kwark. Een schaaltje (150 gram) Go On bevat minder dan 1 gram verzadigd vet. Ter vergelijking: In halfvolle kwark is dat ruim 3 gram.
Dus alle melk, karnemelk, yoghurt, vla en andere dagverse zuivel van de merken Arla en Melkunie maken we uitsluitend met weidemelk. In 2020 willen we dat 20% van onze producten biologisch is; gemaakt van melk afkomstig van biologische koeien.
Arla skyr is van nature rijk aan eiwit, bevat geen vet en is toch lekker romig. Houd het vol tot de lunch, ontbijt met Arla skyr. *Arla skyr is geschikt voor vegetariërs.
Voor yoghurtliefhebbers die meer van de volle yoghurt zijn, is er nu Skyr Creamy. Deze Skyr bevat 5% vet en smaakt extra romig. Nog steeds rijk aan eiwit en koolhydraatarm!
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Is Ísey Skyr ook voor mensen met diabetes? Net als andere zuivelproducten zou skyr geschikt moeten zijn voor mensen met diabetes. Ísey Skyr is vetvrij of vetarm maar bevat in sommige gevallen wel lactose.
Koken met zuivel is niet nieuw. Als je kijkt naar de Indiase keuken, is marineren in yoghurt al een eeuwenoud gebruik in de curries. Ook in de Turkse en Maghreb keukens is yoghurt een veel gebruikt ingrediënt in de keuken.