Yup, allereerst zie je het totale brutoloon dat jij over het voorgaande jaar hebt verdiend. Op je jaaropgave wordt dat vaak aangeduid als 'loon voor loonheffing' of 'fiscaal loon'. Daar is nog niets van afgehaald. Gewoon je volledige jaarloon, dus.
Loon is alles wat een werknemer van u krijgt op grond van zijn dienstbetrekking. Het gaat niet alleen om loon in geld, maar ook om loon in natura, kostenvergoedingen en aanspraken. Ook bestuurders en vrijwilligers kunnen als werknemer gezien worden.
Op de jaaropgave staat het fiscaal loon vermeld. Dit is het brutoloon minus de werknemerslasten zoals bijvoorbeeld pensioenpremie, spaarloon en WW-premie, vermeerderd met de premie zorgverzekeringswet. Het fiscaal loon moet worden opgegeven in de belastingaangifte.
Het fiscaal loon is het brutoloon plus de bijdrage zorgverzekeringswet. Dit is dus altijd hoger dan het brutoloon. Je vindt het fiscaal loon op je jaaropgave.
Niet alleen geld, maar ook voordelen in natura. Voorbeelden van loon in natura in de vorm van goederen en diensten zijn een etentje, een kerstpakket, een maaltijd, een renteloze lening, een telefoonaansluiting,kinderopvang, een abonnement op een krant en een parkeerabonnement.
Het fiscale jaarloon is de som van alle vergoedingen en aftrekposten waarover loonheffingen moeten worden betaald, ook wel belastbaar loon genoemd. Dus het brutoloon dat bijvoorbeeld per maand wordt uitgekeerd, plus alle toeslagen die belast worden met loonheffingen.
De opdrachtnemer zegt als ondernemer aan de slag te zijn maar blijkt na controle als werknemer te werken. Andersom zegt de opdrachtgever als inlener van een ondernemer te werken maar blijkt zich na controle als werkgever te gedragen. In een dergelijke situatie is er sprake van een 'verkapt dienstverband'.
Het SV-loon is lager dan het fiscaal loon. De grondslag voor het SV-loon bevat niet alle loonbestanddelen, de grondslag voor de fiscale loonheffing wel. Voor de gemiddelde Nederlandse werknemer is het verschil echter beperkt.
Bedragen op de loonstrook
Andere namen voor sv-loon zijn: svw-loon. loon. loon voor loonheffing.
Belangrijk om te weten is dat het sv-loon zowel hoger als lager kan uitvallen dan het brutoloon. Dat kan bijvoorbeeld komen door het werknemersdeel van de pensioenpremie dat het sv-loon verlaagt. “Wie 4.000 euro bruto verdient en daarvan 300 euro pensioenpremie betaalt, heeft een sv-loon van 3.700 euro.
Klik op de welkomstpagina op 'Mijn gegevens'. Klik bij 'Inkomensverklaring en geregistreerd inkomen' op 'Inkomensverklaring opvragen en geregistreerd inkomen bekijken'. Op de pagina 'Inkomensverklaring en geregistreerd inkomen' ziet u bij het betreffende jaar uw (geregistreerde) inkomen staan.
Vuistregel bruto jaarinkomen
Particulieren: bruto maandsalaris x 12 x 108% (vakantiegeld) + dertiende maand (overige vaste toeslagen zoals ploegentoeslag mogen hierbij opgeteld worden). Ondernemers: De gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar genomen.
Wat is het bruto jaarinkomen? Het bruto jaarinkomen bestaat normaal gesproken uit 12 keer uw maandsalaris en uw vakantiegeld. Krijgt u per 4 weken uw salaris, dan rekent u uiteraard met 13 keer uw 4-weken salaris en uw vakantiegeld.
Er is immers alleen sprake van loon, als ook sprake is van een dienstbetrekking met een werknemer. Het inkomen van zelfstandigen wordt niet gezien als loon, maar als gemengd inkomen uit arbeid, waartoe ook de winst uit bedrijfsvoering behoort. Ook de (beperkte) vergoeding voor vrijwilligerswerk is geen loon.
is de beloning voor de productiefactor arbeid. Hier vallen alle andere namen onder, die beloningen inhouden voor arbeid, zoals bijvoorbeeld: salaris, vakantiegeld, bonus, 13e maand, gratificatie, honorarium, wedde, etc..
Loonheffing bijzonder tarief is het bedrag dat ingehouden is voor de loonbelasting volgens het bijzonder tarief. Het vakantiegeld is het bruto gespaarde vakantiegeld.
Kolom 8 is het loon voor de werknemersverzekeringen.
Fiscaal loon, bruto loon, netto loon
Het fiscaal loon is de optelsom van brutoloon en bijdrage zorgverzekeringswet. Het fiscaal loon is dus altijd hoger dan het brutoloon. Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van de werkgever. Het is het nettoloon inclusief premies volksverzekeringen en belastingen.
De vergoeding voor arbeidskosten behoort niet tot het loon voor zover zij redelijk zijn en dienen om de kosten te dekken die noodzakelijk zijn voor het nakomen van de verplichting uit de arbeidsovereenkomst.
Het maandelijks betaalde brutoloon vóór aftrek van werknemerspremies voor pensioen en vut.
De Weet Wat Je Waard Bent-test voor loonverschillen is gebaseerd op een aantal factoren, zoals fulltime of parttime, of je leidinggevend bent, de omvang van het bedrijf, het type contract, extra opleidingen en loopbaanonderbrekingen. Als je meer uren per week werkt, verdien je meer salaris.
Belastbaar inkomen = brutoloon - aftrekposten + eigenwoningforfait. Loonheffing = loonbelasting + sociale premies. Bedrag dat je betaalt of terugkrijgt bij belastingaangifte = inkomstenbelasting - loonbelasting. Nettoloon = belastbaar inkomen - loonheffing + heffingskortingen + sociale uitkeringen + subsidies en ...
Het basisloon (brutoloon) van uw werknemer, moet voldoen aan de minimumloonschalen van uw paritair comité of uw bedrijf. Daar bovenop betaalt u als werkgever een aantal sociale en fiscale bijdragen, die u doorstort aan de RSZ en de belastingadministratie.
Op uw loonstrook ziet u uw salaris. Naast het te ontvangen salaris ziet u hierop het aantal gewerkte dagen, brutoloon, vakantiegeld, nettoloon, premies en toeslagen.