Infrarood straling/licht/warmte is dus eigelijk volkomen ongevaarlijk. Dit staat in tegenstelling tot de UV-straling van de zon of wanneer deze door een kunstmatige bron wordt opgewekt. Het is een gegeven, dat wanneer we aan teveel UV-licht/straling worden blootgesteld, dit (huid)schade zal veroorzaken.
Nee, infrarood straling van verwarmingstoestellen is niet schadelijk voor de gezondheid. Het effect van elektromagnetische straling, zoals infrarood straling, op mensen is afhankelijk van: 1. De frequentie van de straling: zichtbare straling, zoals UV- of röntgenstraling, kan genetisch materiaal beschadigen.
Ultraviolet licht wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bruinen. Van infrarood licht wordt u niet bruin.
De uv a-stralen kunnen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker.
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.
“De schadelijke UV-straling wordt gereflecteerd door onder andere zand, zee, sneeuw en water. Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan. Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit.
Kun je achter glas verbranden door de zon? Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen.
Infrarood (IR)
Infrarood licht is een kleur die we niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Dit zijn namelijk warmtestralen. Alles wat warm is (meer dan -273 °C) zendt deze stralen uit. Hoe warmer iets is hoe meer IR straling er vanaf komt.
Het geeft geen licht, maakt geen geluid en toch kunnen we hiermee apparaten op afstand besturen, oppervlakte's verwarmen en zelfs topologische gebieden in kaart brengen. Infrarood wordt voor diverse toepassingen gebruikt en natuurlijk zijn er “verschillende” soorten infrarood.
Infraroodstraling is een vorm van licht die warmte transporteert. Een goed voorbeeld is de warmte die van de zon komt. U merkt het direct als er een wolk voor de zon verschijnt; het voelt meteen kouder omdat u dan de warmte mist die wordt overgebracht door de infraroodstraling.
Infraroodstraling kan het lichaam te veel opwarmen en de huid verbranden. Uv-straling kan ook de huid verbranden en op de lange termijn tot huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker leiden. Laserstraling kan de huid lokaal verbranden en beschadigen.
De warmte wordt opgedreven tot ongeveer 60°C, wat voor de meeste mensen draaglijk is. Zogenaamde gezondheidseffecten zijn: de bloeddruk regulariseren, de hartfunctie verbeteren, helpen bij vermageren, energie geven, de cholesterol verlagen, pijn bij artrose en reuma verzachten en de luchtwegen openen.
Van een sessie in een infraroodcabine ga je flink zweten. Bacteriën en onzuiverheden zullen zich losmaken uit je poriën en je huid reinigen. Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
UV-C licht is straling met een korte golflengte, van tussen 200 en 280 nanometer. Dit licht is schadelijk voor de mens, want het vernietigt huidcellen. Gelukkig wordt natuurlijk UV-C licht volledig geblokkeerd door onze atmosfeer.
In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de index wel oplopen tot 15 of hoger. Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten.
De UV-B stralen beschadigen de cellen in de opperhuid en daardoor verwijden de bloedvaten in de lederhuid, het resultaat: voor het oog zichtbare roodheid van de huid. UV-B prikkelt ook de pigmentcellen en zet aan tot de vorming van pigment (melanine): bruine huid.
Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen, is het voldoende om (afhankelijk van je huidtype) dagelijks 15 tot 30 minuten onbeschermd met je handen en gezicht in de zon te zijn. Daarna is smeren met zonnebrandcrème belangrijk.
Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Mensen met huidtype 1 en 2 dienen extra voorzichtig te zijn.
UVB- en UVA-stralen in het zonlicht hebben de meeste invloed op de huid.