In operationele kantoorruimtes wordt een kleurtemperatuur van 3000K tot 4000K geadviseerd. Bij de kleurtemperatuur van 3000K kunt u aangenaam werken, terwijl een hoogte van 4000K een nog zuiverder en efficiënter gevoel geeft. Een kleurtemperatuur van 6000K creëert een heldere en alerte werkomgeving.
Met een combinatie van licht dat het werkoppervlak verlicht en diffuus licht dat sfeerverhogend werkt, krijg je een goed verlichte werkplek. Gebruik naast een helder licht, lampen die onverzadigde kleuren afgeven. Licht dat onverzadigde kleuren (een combinatie van wit, zwart of grijs) afgeeft, is rustgevend.
Voor beeldschermwerk is een kleurtemperatuur tussen 3000 en 4000 K geschikt. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht aanvoelt. 3000 K is dus warm geel licht en 4000 K dan wit neutraal licht. De kleurweergave van verlichting op kantoor dient meer dan 80 Ra te zijn.
In kantoren word het meest 3000K toegepast. Dit is een warm witte kleur waar in je aangenaam kunt werken. 4000K geeft een koel witte kleur aan en kan ook gebruikt worden als kantoor verlichting. Deze kleur zorgt voor een alerte frisse werkomgeving.
De gewenste lichtsterkte voor kantoorwerk is 500 lux. De oppervlakte van je werkplek is 20 m2. Het aantal lumen dat nodig is om jouw werkplek goed te verlichten is dus: 500 * 20 = 10.000 lumen.
We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken. Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is.
Hoeveel licht heb je nodig om te werken? De Europese norm voor verlichting (NEN-EN 12464-1, Licht en Verlichting – Werkruimten binnen) geeft aan dat je in het algemeen om je werk goed te kunnen doen, gemiddeld 500 lux aan horizontale verlichtingssterkte op werkvlakhoogte (75 cm boven de vloer) nodig hebt.
Voor een werkplaats of werkplek adviseren wij vaak neutraal-wit (4.000K) omdat u hier prettig in kunt werken en tegelijkertijd goed details kunt zien. Werkt u echter met kleine onderdelen dan zal koud-wit (6500K) de meest geschikte lichtkleur zijn.
We raden aan hanglampen minimaal 120 cm boven het bureau te hangen, maar ze kunnen zeker nog hoger hangen, afhankelijk van de hoogte van uw plafond. Plaats uw bureaulamp zo dat deze van de zijkant en onder ooghoogte oplicht, om verblinding te voorkomen. Verstelbare / flexibele bureaulampen zijn een geweldige oplossing.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
LED verlichting in de lichtkleur 4000 Kelvin (koel wit licht) zorgt ervoor dat personeel gefocust en alert blijft. LED panelen met een UGR<19 waarde zijn volgens Europese normeringen verplicht op het kantoor, aangezien dit lichthinder voorkomt en daarmee de gezondheid van personeel verbetert.
Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor goede verlichting op het werk. In artikel 6.3 van het Arbobesluit staat: Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.
Vanuit de arbowet is het verplicht dat er daglichttoetreding op de werkplek is. In ruimten waar langer dan 2 uur per dag gewerkt wordt is toetreding van daglicht verplicht.
Hoeveel daglicht heb je nodig? Voor een optimaal humeur en energielevel kun je er vanuit gaan dat je dagelijks licht met een lichtsterkte van 10.000 lux nodig hebt, maar vaak kom je hier niet aan. Op een zonnige dag in de zomer kan de lichtintensiteit oplopen tot wel 100.000 lux.
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u 's nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd.
Voor luchters, plafondlampen en wandlampen en om een garage, een werkplaats of een gang te verlichten, kiest u het best voor compacte fluorescentielampen (ook 'spaarlampen' genoemd). Voor een bureaulamp of bedlampjes: halogeenlampen of leds.
Lichtkleur en CRI
Om thuis gezellig te lezen en te ontspannen, moeten we warmwit licht gebruiken. Het is niet alleen aangenaam voor de ogen, maar tevens rustgevend. 2200-3300 Kelvin is hiervoor het meest geschikt.
Het aanbevolen (of vereiste) lichtniveau hangt af van de werkzaamheden die in de werkplaats worden verricht. Verricht u bijvoorbeeld grove werkzaamheden, zoals metaalbewerking, dan volstaat een lichtniveau van 300 lux. Maar bij fijne werkzaamheden, of machinale handelingen, is een lichtniveau van 500 lux het minimum.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. In ons assortiment hebben wij diverse lichtkleuren LED Panelen: 3000K Warm Wit, 4000K Helder Wit (Neutraal Wit), 6000K Koud Wit, instelbaar wit CCT LED paneel(2800k-6500K) en RGB(kleur)LED paneel.
Voor de meeste werkzaamheden is een bouwlamp met 1000 lumen genoeg, maar in sommige gevallen kan het handig zijn om een hogere lichtsterkte te kiezen. Wil jij bijvoorbeeld een grote ruimte verlichten of een open ruimte in de buitenlucht, dan is het verstandig om een fellere lamp te gebruiken.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.