Tórshavn, Faeröer (902 zonuren, 37 dagen) In het stadje Tórshavn op de Faeröer eilanden moet je van bewolking houden. Daar schijnt de zon namelijk gemiddeld 902 uur per jaar, wat maar 37 dagen zijn.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
1. Alicante, Spanje – gemiddeld 349 uren zon per maand. Het is officieel – Alicante is de zonnigste stad van Europa!
Canarische eilanden (Spanje)
De temperaturen kunnen oplopen tot ongeveer 20 graden. Bekende eilanden zijn Tenerife en Gran Canaria. Ook de andere eilanden zijn de moeite waard, daar is bijvoorbeeld minder hoogbouw dan de op 2 eerstgenoemden. Hierdoor kun je nog meer genieten van de ongerepte natuur.
Hieronder lees je waar je het best heen kunt gaan voor de meeste zonzekerheid. De Consumentenbond dook de klimaatgrafieken in en concludeerde dat het Portugese Praia de Rocha in de Algarve de plek is met de meeste zonuren per jaar in Europa. Het zijn er maarliefst 3161, maar daarvoor moet je wel een heel stuk rijden.
Alkmaar is de zonnigste stad van Nederland met 2.515 zonuren per jaar, meer dan alle andere Nederlandse steden. We hebben het gemiddelde aantal zonuren per bekeken om uit te vinden wat de zonnigste gebieden van Nederland zijn. Alkmaar is de zonnigste plek van Nederland, met gemiddeld meer dan 2.500 zonuren per jaar.
Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
Het is alom bekend dat de Canarische Eilanden het beste klimaat ter wereld hebben. Dankzij de bevoorrechte ligging, de zee en de karakteristieke passaatwinden hebben de eilanden een gemiddelde jaartemperatuur van 23 ºC.
Als we het hebben over Europese bestemmingen met een geweldig klimaat dan steken de Canarische Eilanden daar met kop en schouders bovenuit. Deze vulkanische Spaanse eilanden zijn de nummer 1 winterzonbestemming in Europa.
Klimaatexperts van het Britse bedrijf 'The Eco Experts' hebben 192 landen beoordeeld op de mate van 'kwetsbaarheid' en 'gereedheid' op basis van 45 indicatoren. Noorwegen scoort net als andere jaren het best.
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.
Noord-Noorwegen en Svalbard
Op de Noordkaap blifjt het 24 uur licht tussen 12 mei en 1 augustus. In Tromså is dat het geval tussen 18 mei en 25 juli. Gaan we iets zakken naar Harstad dan is het tussen 22 mei en 21 juli. In Bodø, dat net boven de poolcirkel ligt, is de middernachtzon te zien tussen 31 mei en 12 juli.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid.
Fins &Zweeds Lapland
In het zuiden van Lapland duurt het daglicht in december slechts 6 uur, maar in het noorden van Lapland heerst op dat moment een periode van complete duisternis, waarbij de zon een paar weken lang helemaal niet boven de horizon opkomt. Op 16 januari komt de zon weer op.
Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius in de zomer en 20 graden Celsius in de winter, is het het hele jaar door heerlijk toeven op Tenerife. Dit maakt het Canarische eiland perfect voor iedereen die op zoek is naar een vakantiebestemming met in een warm klimaat.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Zeeland is de zonnigste provincie van Nederland.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Waar zijn de meeste zonuren in Nederland? Dat is in het Westen van ons land. Hoe dichter bij de kust, hoe meer zonuren per dag, maand en jaar. Onder meer Callantsoog, Zeeland, Scheveningen en Texel hebben circa 1650 zonuren per jaar.