Het kan een medische oorzaak hebben of de hond heeft een gedragsprobleem. Medische oorzaak: een hond kan problemen hebben met nieren, blaas of maag. Wanneer je vermoedt dat er misschien iets mis is raadpleeg altijd een dierenarts. Ook een jaarlijkse controle is een goede manier om dit soort problemen voor te zijn.
Om te zorgen dat hij niet meer op de bank plast, moet je zorgen dat de hond niet op de bank kan. Wij plaatsen een metalen rekje op de bank als we weg gaan, zodat de honden niet in de verleiding komen op verboden terrein te gaan liggen.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Waarom plassen honden overal tegen aan? Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun 'boodschap' veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje.
Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper.
De opwinding kan positief of negatief zijn
Maar bijvoorbeeld ook de komst van visite waar jouw hond heel enthousiast van wordt. En jouw hond wordt misschien nog enthousiaster wanneer het bezoek zelf ook lekker enthousiast gaat doen met jouw hond. Wanneer jouw hond in deze situatie plast spreken we van vreugdeplasjes.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
meestal tussen 21.00 en 21.45; soms iets later soms iets vroeger; op zich houden ze dat goed vol tot de volgende ochtend en zo niet dan geven ze dat zelf wel aan. Meestal tussen 23.00 - 23.30.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Augurken zijn niet geschikt voor honden
Ze bevatten azijn en verschillende kruiden, zoals mosterdzaad en knoflook. Bovendien bevatten augurken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn vaak suiker en diverse toevoegingen.
Binnenshuis markeren
Er zijn meerdere verklaringen waarom een hond binnenshuis plast; incontinentie, deemoedplasjes, nog niet zindelijk zijn, maar ook stress en onzekerheid kunnen een reden zijn voor een hond om binnen te plassen.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur. Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Probeer daarnaast op je puppy te letten, is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Hondjes houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Dus als je iets aan ziet komen snel je pupje pakken en neer zetten waar hij zijn behoefte mag doen.
Oudere, onzindelijke hond
Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.
De geurvlag is bedoeld om indringers op afstand te houden. Dit gedrag is duidelijk te zien bij honden, die vaak de neiging hebben om tegen bomen, palen en dergelijke aan te plassen om zo hun territorium af te bakenen.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.