Het percentage mensen dat dagelijks rookt in de EU per land weergegeven. Opvallend is Zweden die met 5% het op grote afstand wint van alle andere landen in de EU.
Het percentage (weleens) rokende mannen en vrouwen is lager dan gemiddeld in de Europese Unie ( EU (Europese unie)). Over het algemeen roken mannen in Zuid-, Oost- en Midden-Europa meer dan in West- en Noord-Europa. Van oudsher roken in alle landen meer mannen dan vrouwen.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Weinig rokers in Nederland
In Griekenland rookt 38,9 procent van de bevolking (15-plus). In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers.
Algemene bevolking
Van de mensen die het afgelopen jaar hebben gerookt, zijn dit de groepen die veel roken: Mannen roken meer dan vrouwen. 20-24-jarigen (32,6%), 25-29-jarigen (27,9%) en 30-39-jarigen (26,7%).
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht.
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
De sigaret is waarschijnlijk ontstaan in Zuid-Amerika. In Europa werd ze populair na de Krimoorlog (1854-1856). Soldaten brachten sigaretten uit Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten mee naar West-Europa. Vanaf 1880 kwam de productie in Amerika tot een doorbraak nadat James Bonsack de eerste sigarettenmachine uitvond.
Het percentage rokers is niet gelijk verdeeld over Nederland. Vooral in de grote steden, in Noord-Nederland en in Zuid-Limburg (mijnstreek) bevinden zich de meeste rokers. Het percentage rokers is het hoogst in de regio Amsterdam (25,4 procent). In de regio Gooi- en Vechtstreek wordt het minst gerookt (17,3 procent).
Van 2017 tot aan 2019 is het aantal sigarettenrokers in Spanje gestegen naar 23,3% van de bevolking. Uit een onderzoek is ook gebleken dat 17% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar dagelijks sigaretten rookt en 18% slechts sporadisch. De gemiddelde leeftijd waarop iemand begint met roken is in Spanje 17 jaar.
Het aantal rokers in Nederland neemt af
In 2021 rookte 20,6% van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 rookte nog 25,7% van de volwassen bevolking. Hoogopgeleiden roken minder vaak dan middelbaar en lager opgeleiden. 2,7% van de bevolking is een zware roker: zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Dit betreft 63% van de mannen en 26% van de vrouwen. Migranten uit Turkije: van de 1e generatie rookt 42% en van de 2e generatie 26%. Migranten uit Marokko: van de 1e generatie rookt 18% en van de 2e generatie 11%.
Onder zwarte longen verstaan we longen die door het inademen van de giftige stoffen in sigarettenrook, zoals teer, een zwarte kleur hebben gekregen. Deze giftige stoffen worden doorgaans opgeslagen tussen de longblaasjes. Dit creëert uiteindelijk bij zware (mee)rokers de zwarte kleur.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
Drie jaar na je laatste sigaret
In drie jaar tijd na het stoppen met roken is het risico op een hartaanval afgenomen tot dat van een niet-roker. Roken beperkt niet alleen de zuurstoftoevoer naar het hart, maar het beschadigt ook de bekleding van de slagaders.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
De vergaande wet is de eerste ter wereld. Nieuw-Zeeland wil dat in 2025 minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Het roken wordt in Nieuw-Zeeland en Australië al jaren succesvol ontmoedigd, met een verbod op tabaksreclame en hoge prijzen: een pakje sigaretten kost 25 euro.
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw haar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broos haar, dof haar en haaruitval. Bovendien worden rokers sneller grijs. Zodra u stopt met roken verbetert de conditie van uw haar weer.