China is de grootste tomatenproducent ter wereld met 56.423.811 ton productievolume per jaar. India komt op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 18.399.000 ton. Nederland staat met 900.000 op 22.
De tomaat heeft zijn oorsprong in Zuid-Amerika, in het gebied rond de Andes. Dat is in het huidige Peru, Bolivia, Noord Chili en Ecuador. Daar werden de tomaten gekweekt door de plaatselijke bewoners zoals de Inca's en Azteken. De tomaten waren toen niet groter dan kersen.
Mexico heeft de grootste rol in de wereldwijde export van tomaten. Nederland staat op de tweede plek en verzorgt 15 procent van het totale gewicht aan export van tomaten wereldwijd. Een Nederlander consumeert 5,5 kilo verse tomaten per jaar.
Tomaten horen wereldwijd tot de top van de ranglijst meest geconsumeerde 'groenten'. Wereldwijd werd in 2016 177 miljoen ton tomaten geteeld. Daarmee lag de productie bijna 30% hoger dan tien jaar eerder. Over het hele aardrond is een kleine 5 miljoen hectare beplant met tomaten.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Nederland heeft vorig jaar 965 miljoen kilo verse tomaten geëxporteerd, 4 procent meer dan in 2008, met een waarde van 1,1 miljard euro. Daarmee rukte Nederland op naar een tweede plaats in de wereld met de export van de verse rode vrucht.
Lijst van landen per tomatenproductie
Wereldwijd wordt er per jaar 177.118.248 ton tomaat geproduceerd. China is de grootste tomatenproducent ter wereld met 56.423.811 ton productievolume per jaar. India komt op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 18.399.000 ton. Nederland staat met 900.000 op 22.
Er zijn wel 60 tomatensoorten. De vleestomaat is het bekendst.
China produceert helft van wereldwijde groenten en 30% van het fruit. fruit is China 's wereld 7e exporteur. De productie van zowel verse groenten als vers fruit neemt de laatste jaren gestaag toe.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades. Waar komt de romatomaat vandaan: Vroeger uit Frankrijk, maar nu worden ze overal geteeld.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Tomatenplanten kunnen helaas niet tegen vorst. Men dient hierdoor maatregelen te nemen om te voorkomen dat de plantjes doodvriezen. Dit kan door de plant in een warmere ruimte te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenplant binnen plaatsen en in het voorjaar opnieuw planten.
Het grootste areaal beslaat de trostomaat (929 hectare) die 21 procent van de grond in de glastuinbouw inneemt. Daarna volgen de rode blokpaprika en de komkommer met respectievelijk 714 en 570 hectare. Bergen (L.) Bergen (NH.)
Doorgaans kan een tomatenplant tussen de 10 en 45 kilo per plant produceren. Als het gezond is, kan het meer dan honderdtien pond per jaar produceren. Een tomatenplant kan tussen de twintig en negentig tomaten produceren.
Teelt. De tomatenplant wordt in de moderne teelt klimmend gekweekt en heeft een trosvormige bloeiwijze. De tomatenplant is een warmteminnende en gulzige plant wat de bemesting betreft. Bij tomaat worden de kleur en de stevigheid van de vruchten beïnvloed door de bemesting.
De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauw bes. Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado.
Nederland importeert veel tomaten, uien, bananen, sinaasappelen en andere groenten- en fruitsoorten uit het buitenland. Voor de import van groenten en fruit gelden verschillende regels en eisen. Boost in 2,5 uur je kennis over import, export en internationaal groeien.
De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.