Het gemiddeld financieel vermogen van Nederlanders bedraagt 176.510 euro. Daarmee zijn ze de rijkste burgers van de Europese Unie. Op de tweede plaats staan Belgen maar die hebben fors minder geld: 121.000 euro. Dat is ruim dertig procent minder.
Hoewel beide landen tot de welvarendste ter wereld behoren, is Nederland over het algemeen iets rijker dan België. Volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank heeft Nederland een hoger bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking dan België.
Gekeken binnen de top 10 EU-landen is de Nederlander het rijkst. Ook is in geen ander top 10 Europees land de rijkdom zo goed verdeeld als hier. Dat blijkt uit ons onderzoek onder de belangrijkste Europese landen. Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro.
340.000 miljonairs telt ons kleine landje. Het maakt ons het 7de rijkste land ter wereld. Tellen we enkel de miljonairs in Vlaanderen dan zitten we aan 3,7%. Hiermee laten we Nederland in ons kielzog dat de top 10 net niet haalt met 2% miljonairs.
Nederland is op het drie na rijkste land van de Europese Unie met inkomen van ruim €53.000 per hoofd van de bevolking. Nederland is opgeklommen naar de vierde plaats op de Europese lijst van het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
De VS is veruit de grootste economie ter wereld met een bruto binnenlands product van 17 248 miljard euro in 2017, zie tabel 1.2.1. China was met afstand nummer twee met een bbp van 10 636 miljard euro (IMF, 2018). De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland.
Nederlanders hebben een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen.
De overheidsuitgaven zijn er lager, maar de investeringen in infrastructuur hoger. Op internationale rankings voor zowel klimaatbeleid en concurrentiekracht scoort Nederland beter. En de Nederlanders hebben meer vertrouwen in hun staat dan de Belgen.
Duitsland vierde economie wereldwijd
Ten opzichte van Nederland is het Duitse bbp ruim vier keer zo groot. Op haar beurt neemt Nederland qua bbp de zeventiende plek in wereldwijd. Duitsland is ook de grootste economie van de EU-28.
De omvang van de economie (het bruto binnenlands product, oftewel bbp) per hoofd van de bevolking is in de 'vrekkige vier' – Denemarken, Zweden, Nederland en Oostenrijk – inderdaad groter dan in Italië, Spanje, Portugal of Griekenland.
Veel Nederlanders vinden in België ruime huizen en gemoedelijkheid. Rijke landgenoten vinden het voordelig dat België geen belasting heft op het vermogen. De gemeente Brasschaat heeft de reputatie veel rijke Nederlanders aan te trekken: hier verblijven 1800 landgenoten.
België komt ook bovenaan de lijst rijkste landen uit. Met 249.040 dollar (228.180 euro) per volwassene, inclusief vastgoed, heeft België van alle landen het hoogste mediane vermogen – waar de ene helft van de inwoners onder en de andere helft boven zit. België telt dus relatief veel vermogende mensen.
In een land als Marokko liggen de kosten van levensonder- houd zo'n 40% lager dan in Nederland. Het minimumloon is daar zo'n €250 per maand.
Bloemendaal was in 2019 de rijkste gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381.000 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als het landelijke gemiddelde van bijna 50.000 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden. Bulgarije heeft met bijna 10 duizend euro het laagste bbp per inwoner in de Europese Unie. Luxemburg heeft al ruim 25 jaar het hoogste bbp per hoofd van de bevolking.
Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Belgen, met een mediaanvermogen van zo'n 228.594 euro, het rijkste volk ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Wealth rapport van de bank Credit Suisse, nu opgegaan in UBS.
Zwitserland is qua oppervlakte iets groter dan Nederland (41.284 km²). Het grondgebied van Zwitserland is sinds 1979 verdeeld in 26 kantons die de deelstaten van de federatie vormen. De bondsstaat Zwitserland is ontstaan doordat drie staatjes (Uri, Unterwalden en Schwyz), in 1291 hun samenwerking bezegelden.
Volgens de Wereldbank is Burundi het armste land ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid 60 jaar geleden kende het land meerdere periodes van burgeroorlog, hevige onrust en politieke crisis.
Qatar heeft de hoogste miljonairsdichtheid.Daar hebben 14,9 procent van de huishoudens een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar. Nederland staat op de ranglijst van miljonairsdichtheid met 2,6 procent op de 15e plaats.
Zwitserland staat voor het derde jaar op rij op nummer 1. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn tweede en derde. Scandinavische en Aziatische landen zijn tegenwoordig ook nadrukkelijk aanwezig in de lijst.