1. Tartelettes van de oude Egyptenaren. Zoals bij vele zaken die we de dag van vandaag nog gebruiken, waren de oude Egyptenaren waarschijnlijk ook weer de eersten die iets fabriceerden dat op een taart leek. Zo bakten ze rond 9500 voor Christus haver, tarwe of rogge op hete kooltjes en vulden ze de gebakjes met honing.
Het bakken van zoete deegwaren, zoals taarten, begon in het oude Egypte, waar bakkers honing en fruit gebruikten om brood te zoeten. De Grieken en Romeinen namen deze technieken over en ontwikkelden nieuwe soorten gebak met ingrediënten zoals boter, melk en kaas.
De eerste cakes werden waarschijnlijk gemaakt in het oude Egypte . Gist werd gebruikt om ze licht en luchtig te maken. Honing werd ook vaak gebruikt als zoetstof. Noten en kruiden werden toegevoegd voor de smaak en de cakes werden soms geglazuurd met honing of siroop.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Interessant genoeg waren de oude Egyptenaren de eerste cultuur die bakkunsten vertoonde, en tijdens de Oudheid leken de cakes meer op brood en waren ze gezoet met honing. De Grieken hadden ook een vroege vorm van cheesecake, terwijl de Romeinen versies van fruitcakes ontwikkelden met rozijnen, noten en ander fruit.
Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo'n typisch Hollandse taart.
Oud bakken
De oudste bekende ovens werden in 2014 in Kroatië opgegraven. Ze zijn naar schatting 6500 jaar oud. De Egyptenaren waren ook pioniers in het bakken, aangezien ze de eerste geregistreerde beschaving waren die gist in hun brood gebruikte, al in 2600 v.Chr. Toen was er het Bakkersgilde van het Romeinse Rijk, dat rond 168 v.Chr. werd opgericht.
De anderhalve meter hoge taart is versierd met ruim tweeduizend diamanten, samen zo'n 2046 karaat. Dat meldt de Daily Mail. Met een waarde van ruim €37 miljoen is het de duurste taart ter wereld. Het vorige wereldrecord was in handen van juwelier Mimi So en taartontwerper Nahid La Patisserie Artistique.
De oorsprong van de vlaai ligt eigenlijk helemaal niet in Limburg, maar in Zuid-Duitsland. In de Middeleeuwen werden resten brooddeeg en oud fruit samen gebakken. Eigenlijk als alternatief om het weg te gooien.
Er bestaat onder historici geen discussie over wie de eerste banketbakkers waren. Dat waren de Hebreeërs die leefden in de huidige landen Israël, Jordanië en Irak. Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket. De zoete hapjes uit de Arabische wereld vielen bij de mensen goed in de smaak.
Schotland staat bekend als het land van de taarten en is beroemd om zijn havermouttaarten, want vroeger werden havermouttaarten alleen in Schotland gebakken. Het beroemdste gewas dat in Schotland werd verbouwd, was haver.
De oorsprong van appeltaart is niet helemaal duidelijk. Wel kunnen we zeggen dat deze taart al eeuwenlang wordt gemaakt. Zo wordt appeltaart al in 1381 vermeld in een kookboek uit Groot-Brittannië. Ook in de Lage Landen wordt appeltaart al enkele eeuwen bereid door ambachtelijke bakkers en banketbakkers.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
2. Nederlandse traditie. In Nederland wordt appeltaart vaak geassocieerd met gezelligheid en traditie. Het is een typisch Nederlands gebak dat op verjaardagen, feesten en andere speciale gelegenheden wordt geserveerd.
Over het algemeen is taart niet de meest gezonde keuze. Ongezonde taarten bevatten namelijk een hoop calorieën en daarnaast vaak ook een hoop verzadigde vetten én suikers. Omdat taart niet onder de producten van de Schijf van Vijf valt, is het een gerecht dat je niet te veel kunt eten.
Het woord taart wordt soms als scheldwoord gebruikt voor iemand van het vrouwelijk geslacht. “Ouwe taart” heeft een betekenis die vergelijkbaar is met “oud wijf”. Het Engelse slangwoord tart heeft eenzelfde gevoelswaarde.
Gebak werd voor het eerst gemaakt door de oude Egyptenaren . De klassieke periode van het oude Griekenland en Rome had gebak gemaakt met amandelen, meel, honing en zaden. De introductie van suiker in de Europese kookkunst resulteerde in een grote verscheidenheid aan nieuwe gebakrecepten in Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland.
Afkomstig van het zuidoostelijke taalgebied (Brabant, Limburg), uit Vroegnieuwnederlands vlaeye, samengetrokken uit Middelnederlands vlāde 'taart, koek', ontwikkeld uit Oergermaans *flaþōn- 'plat voorwerp'; evenals Duits Fladen en Middelengels flathe, beide 'platte koek'.
Precies 46 jaar nadat Etienne Wils (73) samen met wijlen zijn schoonvader Lucien Swinnen de smurfentaart bedacht, komt de toeleverancier van bakkerijproducten met iets nieuws. “In 1977 doopten we onze creatie smurfentaart omdat die toen net op de televisie kwamen en populair waren.
ð°" De duurste taart ter wereld kostte 75 miljoen dollar en was versierd met echte diamanten en goud! ✨ Hoewel we onze taarten betaalbaar houden, zijn de herinneringen die ze creëren absoluut onbetaalbaar.
Er is zelfs goud om mee naar huis te nemen. De gast betaalt er dan ook voor: 16.500 euro. De Frrrozen Haute Chocolate is volgens het Guinness Book of Records het duurste dessert ooit. Het moet wel twee weken van tevoren besteld worden, omdat de ingrediënten van over de hele wereld aangevlogen moeten worden.
Appeltaart. De taart dat het meest gegeten wordt in Nederland verkrijgbaar in verschillende maten.
De oudste, ons bekende mensachtige, de Homo habilis, ontwikkelde zich zo'n 2,5 miljoen jaar geleden en dankt zijn naam ('handige mens') aan de werktuigen die hij gebruikte. Fossielen van deze eerste mens – en zijn (stenen) werktuigen – zijn opgegraven in de beroemde Olduvai Gorge in Oost-Afrika.
De Grieken worden gecrediteerd voor het ontwikkelen van de eerste gesloten ovens, bekend als klouva, die werden gebruikt om verschillende soorten brood en gebak te bakken. Ondertussen verbeterden de Romeinen deze technieken door de commerciële bakkerij uit te vinden, waar brood werd geproduceerd en verkocht aan het publiek.
Bakken floreerde tijdens het Romeinse Rijk. Vanaf ongeveer 300 v.Chr. werd de banketbakker een beroep voor de Romeinen (bekend als het pastillarium) en werd een gerespecteerd beroep omdat gebak als decadent werd beschouwd en de Romeinen van feestelijkheden en vieringen hielden.