Middeleeuws Italië Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
De meest hardnekkige is het verhaal dat Marco Polo pasta meebracht uit China. Niets is minder waar: een vorm van pasta komt al voor in het oudste Italiaanse kookboek uit de eerste eeuw na Christus. Het lijkt als twee druppels water op lasagne, zo weet Manon van Eetverleden.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.
Pasta” is een verzamelnaam voor producten gemaakt van gemalen graan en water. China, Japan, Frankrijk en uiteraard Italië beweren allemaal dat zij de pasta hebben uitgevonden.
Sommigen beweren dat pasta in Italië geïntroduceerd werd door Marco Polo, die de pasta meenam met zijn reizen uit Azië (Chinese en Aziatische noedels genoemd) in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als “een geschenk van de Goden “.
In Italië wordt dan ook de meeste pasta ter wereld gegeten, met 23,5 kilo pasta per persoon per jaar. Tunesië, Venezuela en Griekenland staan respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek, met 16, 12 en 11 kilo pasta per persoon per jaar.
De spaghettischotel is nog intact omdat deze na een natuurramp, hoogstwaarschijnlijk een aardbeving, op zijn kop is gezet. In Italië dateert het eerste bewijs van dit type gedroogde pasta echter uit Sicilië, in de tijd van Ruggero I.
Een zegsman van het Berkeley Castle medieval festival maakt bekend dat er een recept voor lasagne is gevonden door onderzoekers van The British Museum in het Engelse kookboek The Forme of Cury uit ongeveer 1390. Het gerecht heet loseyns, uitgesproken als lasan.
Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk uit Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durumtarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm. Macaroni kan recht zijn, maar ook gebogen en wordt dan elleboogjes genoemd.
Is pizza van oorsprong Italiaans? Ja!Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg. Het platte deeg werd hier bedekt met een variatie aan ingrediënten.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Italië en spaghetti horen bij elkaar, al honderden, honderden jaren lang. Bekend is dat ruim voor het jaar 1000 al pasta in spaghetti vorm vanaf Sicilië naar het westen van Azië (Arabië) werd geëxporteerd.
Lasagne is afgeleid van het Griekse woord "Laganon", en het is eigenlijk de eerste bekende vorm van pasta die ooit is gemaakt. Er wordt aangenomen dat de eerste lasagnegerechten zijn ontwikkeld in het oude Griekenland , waardoor lasagne een pastagerecht is dat letterlijk duizenden jaren is genoten.
Spaghetti wordt, onder de naam itriyya voor het eerst vermeld in een Syrisch-Arabisch woordenboek door Isho bar Ali, een arts en lexicograaf in de negende eeuw als product van Siciliaanse boeren dat met scheepsladingen tegelijk wordt geëxporteerd.
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
Hoewel spaghetti misschien afkomstig is uit de Arabische wereld , is het de plek waar de Italianen het product op grotere schaal begonnen te produceren. In de twaalfde eeuw werd pasta die op Sicilië en Sardinië werd geproduceerd, geëxporteerd naar het vasteland van Italië en Noord-Europa.
Eten en drinken
In 2005 werden in de Chinese provincie Qinghai 4000 jaar oude noedels gevonden. Deze waarschijnlijk uit gierst gemaakte noedels zijn nu de oudst bekende noedels ter wereld.
'Normaal' wordt er bij pasta harde tarwe gebruikt. Het is duurder en geeft meer smaak. Kortom: de vlugkokende pasta is hol zodat het ook vanuit binnen gaart. Er wordt zachte tarwe voor gebruikt en de pasta is iets dunner.
Een korte geschiedenis van Nederland en Holland
Het bleef een koninkrijk na Napoleons nederlaag en heette toen Koninkrijk der Nederlanden . Holland was nu een provincie. En de economische en culturele dominantie binnen het koninkrijk betekende dat 'Holland' een veelgebruikte naam werd voor het hele rijk.