Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%.
Europese btw-tarieven
In alle Europese landen wordt btw geheven. Maar de tarieven zijn in elk land anders.
Het bedrijf in Turkije betaalt de factuur. Alleen dat. De wet schrijft voor dat de factuur op naam komt te staan aan wie de dienst is verricht. Daarmee moet de factuur op naam van het Nederlandse bedrijf komen te staan en moet u 21% btw in rekening brengen.
De heffing, die 21 procent bedraagt, is gebaseerd op Europese richtlijnen die de lidstaten van de Europese Unie verplichten om op de meeste goederen en diensten btw te heffen. Het standaard-btw-tarief moet minimaal 15 procent zijn.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
In Amerika kent men geen BTW of VAT.
Ter info: het standaard hoog btw-tarief in Polen is 23%.
BTW Tarieven Spanje
Het algemene BTW tarief in Spanje is de afgelopen jaren verhoogd van 16% tot 21%. Er is een verlaagd tarief van 10%, onder andere voor onroerend goed, en een bijzonder tarief van 4%. Dit laatste is alleen in uitzonderingsgevallen van toepassing.
BTW tarieven Zweden
Zweden kent2 lage en een hoog BTW tarief. Het lage BTW tarief Zweden bedraagt 6 of 12% en geldt onder andere voor water, sommige etenswaren, medische , boeken, landbouw, hotels en sport. Het hoog BTW tarief Zweden bedraagt 25% en geldt voor alle overige leveringen en diensten.
In vergelijking met de landen die lid zijn van de EU, heeft Zwitserland hele lage btw-tarieven. Het algemene tarief is 7,7% en het verlaagde tarief is 2,5%.
De lage BTW tarieven Finland bedragen 10% en 14% en gelden onder andere voor water, sommige etenswaren, medische , boeken, landbouw, hotels en sport. Het hoog BTW tarief Finland bedraagt 24% en geldt voor alle overige leveringen en diensten.
Btw (belasting over de toegevoegde waarde) of omzetbelasting is een indirecte verbruiksbelasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. In België bestaat de btw sinds 1 januari 1971.
Nederlandse ondernemers die in Duitsland tanken kunnen de aldaar betaalde omzetbelasting terugvragen. Het tarief voor de omzetbelasting in Duitsland bedraagt 19%. U kunt de btw online via de Nederlandse Belastingdienst terugvragen, dit duurt gemiddeld 3-4 maanden.
In Duitsland wordt btw ook wel Mehrwertsteuer genoemd (MwSt). Net als in Nederland geldt het standaardtarief voor de meeste producten. Het Duitse btw tarief van 19% is het standaardtarief, het algemene tarief. Daarnaast heeft de Duitse regering 7% btw als laagtarief bepaald voor bijvoorbeeld voeding, boeken en water.
De Britse Value Added Tax (VAT) is 20% bij de meeste goederen en diensten. Uitzonderingen zijn onder andere voedingsmiddelen, boeken en kinderkleding.
Heeft u btw betaald in Frankrijk, dan ziet u dat aan de term TVA (voluit geschreven tax sur la valeur ajoutée). Het percentage dat erbij vermeld staat is 20% (hoog tarief), 10%, 5,5% of 2,1% (laag tarief).
Op de factuur aan je Chinese klant zet je 0% btw. Dit mag alleen wanneer je in je administratie kunt aantonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Bijvoorbeeld aan de hand van de uitvoeraangifte, transportdocumenten en betaalbewijzen.
Heeft u btw betaald in Noorwegen, dan ziet u dat aan de term MVA (dit is de afkorting voor Merverdiavgift) op uw factuur en/of bon. Het percentage dat erbij vermeld staat is 25% (hoog tarief), 15%, 12% of 11% (laag tarief).
Er is ook goed nieuws te melden: in Dubai betaal je namelijk geen inkomstenbelasting. Net als veel andere landen in het Midden-Oosten verdienen de Verenigde Arabische Emiraten voornamelijk zijn omzet door de olie-industrie en meer en meer door de toerismesector.
Nederlanders betalen bovengemiddeld veel belasting via hun inkomen. Ruim 30 procent van het bruto inkomen gaat naar de overheid. Dat is bijna 5 procentpunt meer dan het gemiddelde voor ontwikkelde landen. Inwoners van België betalen het meeste loonbelasting, die van Chili (veruit) het minste.
Landen als Panama, Bermuda of Belize profileren zich als belastingparadijs in de hoop vermogende bedrijven en particulieren aan te trekken. Bovendien levert het kleine beetje belasting dat ze heffen, voor de kleine (ei)landen alsnog relatief een aardige duit op.