De snelwegennetten zijn het omvangrijkst in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Er zijn ook landen zonder snelwegen, veelal ministaatjes. Zelfs de minst ontwikkelde landen in Europa hebben minimaal één snelweg.
De achtergrond is dan blauw of groen. België heeft met 57,8 km per 1000 km² het grootste aantal kilometers snelweg per landoppervlakte van de Europese Unie. Nederland komt op de tweede plaats met 56,8 km per 1000 km². In totaal heeft Nederland 2360 km snelweg op 41.543 km² en België 1763 km op 30.528 km² (cijfer 2011).
Nederland heeft de beste wegen van heel Europa. Dat blijkt uit cijfers van het World Economic Forum, in kaart gebracht door Landgeist.com. Op een schaal van 1 tot 7 scoort Nederland een 6,4. Slechts één land komt daarbij in de buurt.
Nederland kent 38 snelwegen. Deze staan onder toezicht van Rijkswaterstaat. Snelwegen worden ook wel autosnelwegen, autostrades of autobanen genoemd. De kruisingen zijn ongelijkvloers en tussen de twee rijrichtingen zit een middenberm.
In België is de maximumsnelheid op snelwegen 120 kilometer per uur. In Vlaanderen geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 70 in plaats van 90, tenzij met borden iets anders wordt aangegeven. Naar Wallonië? Hier is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur.
70 km/u. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 70 km/u. Er moet dus geen verkeersbord geplaatst worden om je aan deze limiet te doen herinneren. Let op, in Wallonië en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom nog steeds 90 km/u.
Drukste van het land
Maar ook met 4700 auto's per uur blijft de A13 de drukste weg van het land, meldt het CBS. In de top vijf van de drukste snelwegen staan verder de A10 (ring Amsterdam), A12 (Den Haag - Utrecht- Arhem) , A16 (Rotterdam - Dordrecht - Breda) en A2 (Amsterdam - Utrecht- Den Bosch).
Niet alle wegen in Nederland worden beheerd door Rijkswaterstaat. We beheren de meeste snelwegen (A-wegen) en ook een aantal autowegen (N-wegen). De overige wegen zijn in handen van andere wegbeheerders.
De reden dat bijvoorbeeld de snelweg A3 niet bestaat is omdat het plan van destijds, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, nooit is uitgevoerd. In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
Moldavië krijgt de weinig benijdenswaardige eer de slechtste wegen in Europa te hebben met een score van slechts 2,6.
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld. Dat staat in het Global Competitiveness Index 2018 van het World Economic Forum, een jaarlijkse graadmeter voor de internationale concurrentiepositie van 140 landen. Op het gebied van bereikbaarheid scoort ons land echter vrij laag.
In Moldavië tref je volgens het onderzoek de slechtste wegen, beoordeeld met een 2,6. Bosnië-Herzegovina volgt met een 2,8 en ook in Roemenië en Oekraïne (beiden een score van 3) is het slecht gesteld met de kwaliteit van de wegen.
Nederland krijgt gemiddeld een 7,5. Dat is een cijfer gebaseerd op onder meer verkeer (7,0), veiligheid (9,2), extra diensten als tankstations en parkeerplaatsen langs de weg (5,9) en kwaliteit van de wegen (9,1). Amsterdam krijgt ook een 7,5, maar is niet de beste stad op gebied van wegen.
De breedste weg ter wereld
Krijg je al klamme handjes wanneer je een snelweg oprijdt met meer dan vier rijstroken? Dan is de Avenida 9 de Julio in Buenos Aires pas een echte uitdaging! Deze weg is 140 meter breed en telt maar liefst 14 rijstroken.
Moet je tol betalen in België? In tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Zwitserland kent België geen tolwegen voor personenauto's. Het land hanteert wel een tolsysteem voor vrachtwagens met een massa van meer dan 3500 kilo.
Gebiedsontsluitingsweg (GOW): weg met een verkeer- en uitwisselfunctie. Binnen de bebouwde kom mag 50 km/h of 70 km/h worden gereden, erbuiten 80 km/h. Erftoegangsweg (ETW): weg met een belangrijke verblijfsfunctie (woonwijken, winkelcentra, et cetera).
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen. De in Nederland gelegen E-wegen zijn in beheer van RWS.
De Pan-American Highway is de langste weg ter wereld. Deze weg is ruim 25.000 kilometer lang.
De A7, van Amsterdam naar de Duitse grens, is met 241 kilometer de langste snelweg van Nederland. Wie over de kortste snelweg van Nederland rijdt, heeft het waarschijnlijk niet eens door.
De 32 kilometer lange A10, de ringweg rond Amsterdam, was met gemiddeld 4 754 gepasseerde motorvoertuigen per uur in 2018 de drukste rijksweg in Nederland.
Als er niets staat aangegeven, geldt op de snelwegen in principe een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Als er een andere maximumsnelheid geldt, of als de snelheid op een traject wisselt, wordt dit aangegeven met borden naast of boven de weg.
Maximumsnelheid auto's met aanhangwagen
Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Op de E313 mogen bestuurders in de richting van Antwerpen de cruise control niet meer inschakelen. Met dit verbod hoopt het Vlaams Verkeerscentrum te voorkomen dat vrachtwagens zouden inrijden op de staart van de files die ontstaan door de werken op de Antwerpse Ring.