De Belgische arbeidskracht had het voorbije jaar een gemiddelde werkweek van 38,6 uur. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Eurofound. Daarmee kent België één van de kortste werkweken van Europa. Alleen in Italië, Noorwegen, Ierland, Frankrijk en Finland wordt een kortere werkweek opgetekend.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week.
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
Uit deze berekening kunnen we afleiden dat de Grieken, die gemiddeld 44,17 uur per week werken, 256 dagen van het jaar op het werk doorbesteden. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Denemarken, waar mensen 216 dagen per jaar op het werk doorbrengen, met een gemiddelde werkweek van 38,52 uur.
Met een gemiddelde werkweek van bijna 42 uur hebben de Grieken de langste werktijden van Europa. En omdat ze overdag vaak een lange lunchpauze hebben, werken ze 's avonds wat langer door. Houd dus rekening met lange dagen als je gaat werken in Griekenland.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.
Griekenland: 61
De Grieken mogen officieel op hun 67ste met pensioen. De realiteit is echter anders: gemiddeld gaat men met 61 met pensioen. De officiële leeftijd is met twee jaar gestegen voor mannen en met vijf voor vrouwen.
Ondanks de negatieve ervaringen ervaren de inwoners van Tsjaad niet zoveel stress als de inwoners van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada. Grieken zijn wereldwijd het meest gestrest. Maar liefst 59 procent zegt stress te ervaren.
Grieken werken veel meer
Het aantal werkuren in Nederland is niets vergeleken met het Griekse cijfer: de Grieken die een baan hebben werken 2032 uur per jaar. Daarmee staan ze vierde op de lijst van de OESO. De Spanjaarden doen het met 1690 uur ook zo'n 20 procent beter dan de Nederlanders.
Zo werken in Duitsland de meeste mensen 8 uur per dag, waarbij ze 30 minuten pauze krijgen, of 45 minuten als ze langer dan 8 uur werken. De pauze mag worden opgesplitst in meerdere korte pauzes. De fulltime werkweek is net als in Nederland meestal 40 uur, en je mag niet meer dan 48 uur per week werken.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
In 2019 waren er 9,0 miljoen werkenden in Nederland. De gemiddelde werkweek is al tien jaar vrijwel onveranderd 31 uur. 4,6 miljoen mensen werkten voltijds, hier afgebakend als 35 uur of meer per week. Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week.
Gemiddeld werken Amerikanen 47 uur per week.
In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur. Een ander bijzonder verschil is het Zweedse koffiemoment, ofwel 'Fika'. In veel organisaties is het 'heilig en verplicht' om een pauzemoment te nemen tijdens het werken, het leven en de mensen om je heen te waarderen.
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Je zou denken dat in een land overal dezelfde werktijden gelden. Niet dus. In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur.
Het aantal uren dat mannen in hun leven werken is sinds het midden van de negentiende eeuw bijna gehalveerd. Gemiddeld werkten mannen die in 1840 geboren werden in hun leven ruim 118.000 uren. Mannen die in 1950 zijn geboren zullen gemiddeld bijna 67-duizend uren werken, een daling van 43 procent.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk.
Minder stress in Nederland dan in de rest van Europa
De verschillen per land zijn groot. Zo is Nederland het minst gestreste land van de acht onderzochte landen: slechts 42% van de werknemers ervaart hier wekelijks stress, waarvan 8% dagelijks.
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hierop actie. Dit blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen.
De feitelijke gemiddelde pensioenleeftijd voor mannen is niet 60 maar 54 jaar, en voor vrouwen geldt niet 55, maar in de praktijk 52 jaar. Dit komt doordat er nogal wat beroepen in Rusland zijn waarvoor een lagere pensioenleeftijd geldt, zoals mijnwerkers, piloten en arbeiders in de bosbouw.
Een minimum is er niet. Pas als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je de volledige uitkering uitbetaald. In 2022 is dat 67 jaar voor mensen die dan 62 of jonger zijn.
Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,2 punten in de ranglijst, Nederland 83,3. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de 'A-status' dat hoort bij een 'eersteklas pensioensysteem'.