In Afrika groeien de scherpste soorten voor, deze benut men vaak voor therapeutisch toepassingen, in China groeien de mildste soorten welke geschikter zijn voor culinaire toepassing. Men zegt wel dat de beste gember uit Jamaica komt.
"De sterkste gember komt uit Peru en is lekker om thee mee te zetten. Daar komt ook veel biologische gember vandaan. Chinese gember is wat minder sterk en goed te gebruiken in de keuken."
Het grootste deel van de wereldwijde productie van gember wordt geoogst in India, gevolgd door Nigeria, China, Indonesië en Nepal. Thailand, Kameroen, Bangladesh, Japan en Mali completeren de top 10.
Gember uit China wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zo bevat niet alleen de pulp, maar ook de schil van de gember krachtige eigenschappen. Daardoor zou gember het vermogen hebben om pijn te verminderen en de spijsvertering te verbeteren.
Gember komt van oorsprong uit Centraal Azië. Tegenwoordig wordt gember verbouwd in alle tropische en subtropische gebieden in Azië (50% van de wereldoogst is afkomstig uit India), Brazilië, Jamaica en Nigeria.
India (1,9 miljoen ton) is nog steeds het land met de grootste gemberconsumptie ter wereld, goed voor 43% van het totale volume.
Verse gember of gemalen gember? Gember is behalve vers, ook verkrijgbaar in andere vormen zoals olie, poeder en sap. De werking is in principe van allemaal hetzelfde, maar verse gember is het allerbeste.
Californische ambtenaren ontdekten aldicarb sulfoxide, een pesticide dat niet is toegestaan op gember, tijdens routinematige bemonstering en waarschuwden Christopher Ranch. Op 29 juli waarschuwde het California Department of Public Health consumenten om geen verse gember te eten die geïmporteerd is uit China , een van 's werelds grootste gemberproducenten.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Over het algemeen is gember uit Peru van de hoogste kwaliteit vanwege de unieke groeiomstandigheden, duurzame praktijken en heerlijke smaak. Het is ook beter voor het milieu, omdat het wordt gekweekt met behulp van milieuvriendelijke methoden.
Productie. In 2020 bedroeg de wereldwijde productie van gember 4,3 miljoen ton, met India voorop met 43% van het wereldtotaal. Nigeria, China en Nepal hadden ook een aanzienlijke productie.
Gekiemde aromaten: uien, knoflook, gember. Deze aromaten produceren geen schadelijke stoffen wanneer ze ontkiemen en kunnen zelfs meer antioxidanten bevatten, wat goed is voor de gezondheid.
Gember is een wortelgewas dat in tropische en subtropische gebieden wordt geteeld. Als je haar in koel Nederland wilt telen zul je dus zo vroeg mogelijk moeten beginnen en de planten het warmste plekje in je tuin (of liever nog in de kas) geven. Gember is niet alleen heel lekker maar ook heel gezond.
India - Gerangschikt als #1, is het land goed voor 43,81% van de totale wereldproductie van gember. Gecultiveerd op meer dan 164.000 hectare.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Kies gember die stevig aanvoelt, glad is en relatief vrij is van vlekken . "Een rimpelige huid zou erop wijzen dat het daar een tijdje heeft gelegen en is uitgedroogd", zegt Schuller. Als u een fervent gembergebruiker bent, kunt u het gerust een week op het aanrecht laten staan.
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Biologische gember en jonge/groene gember, vroeg geoogst, worden beschouwd als premiumproducten. In de Verenigde Staten worden zowel Chinese als Japanse gember geteeld in Hawaï en verscheept naar het vasteland, hoewel het grootste deel van de Amerikaanse voorraad wordt geïmporteerd uit China, Brazilië, Thailand en Centraal-Amerika .
Volgens berichten varieert het loodgehalte in gemberproducten sterk per partij en is de oorzaak waarschijnlijk verontreiniging in verwerkings- en verpakkingsfabrieken . De meeste daarvan bevinden zich in China, waar industriesteden zwaar vervuild zijn met lood.
Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken . Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.